Turcia trimite vehicule blindate la graniţa sudică cu Siria

Luptători kurzi
Luptători kurzi (Getty Images)

Turcia aparent a trimis un convoi de peste 40 de vehicule militare şi tancuri în regiunile sudice situate de-a lungul frontierei cu Siria. Mişcarea are loc pe fondul unor tensiuni tot mai intense între Ankara şi Washington, care au fost generate de planul americanilor de a crea o “forţă de frontieră” la graniţa Turciei.

Surse militare au declarat luni, cu condiţia anonimatului, agenţiei turce de ştiri de stat Anadolu că aproximativ 24 de vehicule blindate au pătruns în districtul Reyhanli din provincia turcă Hatay.

Un alt convoi de 20 de vehicule militare, inclusiv tancuri, a sosit de asemenea în districtul Viransehir în provincia turcă Sanliurfa pentru a oferi asistenţă unităţilor militare deja desfăşurate la graniţa turco-siriană, au adăugat sursele respective.

SUA a înfuriat Turcia, care este partener NATO, când a anunţat duminică faptul că Washingtonul şi o coaliţie formată din aliaţi care luptă împotriva grupului jihadist Statul Islamic vor colabora cu militanţii susţinuţi de SUA din aşa zisele Forţe Democratice Siriene (FDS) pentrru a crea o nouă forţă de “protejare a frontierei”.

Noua forţă, care va fi alcătuită din aproximativ 30.000 de luptători, va opera de-a lungul graniţei turce cu Irakul şi în interiorul Siriei de-a lungul râului Eufrat.

De asemenea, Washingtonul a afirmat că furnizează arme şi instruire militanţilor anti-Damasc din Unităţile kurde de Apărare a Poporului (YPG), care este principala forţă din cadrul FDS. Ankara consideră YPG grup terorist şi o ramură siriană a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care desfăşoară în Turcia o luptă armată de câteva decenii pentru obţinerea independenţei.

SUA a promis că va recupera armele de la militanţii kurzi după prăbuşirea grupului terorist Statul Islamic.

Ca răspuns la anunţul armatei americane, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că Washingtonul “construieşte o armată teroristă” la graniţa cu Siria şi că “este responsabilitatea noastră să sufocăm din faşă această acţiune”.

Erdogan a mai ameninţat că va ataca oraşul nord-vestic sirian Afrin “în zilele următoare” pentru a-l curăţa de “terorişti”. Oraşul este controlat de militanţi kurzi.

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a reiterat remarcile lui Erdogan, cerând Statelor Unite să îşi clarifice poziţia.

“SUA trebuie să clarifice de care parte se află, dacă alege să fie alături de aliaţi sau de partea grupurilor teroriste. Vom lua propriile măsuri [împotriva grupurilor teroriste], indiferent de cine le susţine; dacă este vorba de SUA sau alte ţări, acest lucru nu contează pentru noi”, a avertizat oficialul turc.

În august 2016, Turcia a lansat o intervenţie militară unilaterală în nordul Siriei, operaţiunea fiind numită Scutul Eufratului. Ankara a afirmat la acea vreme că respectiva campanie a urmărit să împingă teroriştii Statului Islamic de la graniţa turco-siriană şi să oprească avansarea forţelor kurde.

Turcia a pus capăt ofensivei sale din Siria în martie 2017, dar a păstrat o prezenţă militară acolo.

Guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi-a manifestat puternica opoziţie faţă de acţiunile militare turce şi americane pe teritoriul său, cerând în repetate rânduri ca cei doi aliaţi NATO să îşi retragă forţele din Siria.

Planul Washingtonului de a crea o nouă forţă de frontieră a atras reacţii dure din partea Siriei şi Rusiei, iar Damascul a descris mişcarea ca fiind un “atac ostentativ” la suveranitatea sa.

La rândul ei, Rusia a afirmat că SUA doreşte să divizeze teritoriul sirian.

Adjunctul ministrului sirian de Externe, Faisal Mekdad, a denunţat luni încercarea Statelor Unite de a forma o “miliţie înarmată”, afirmând că este vorba de o tentativă disperată de a diviza ţara arabă şi de a prelungi criza din zonă.