SUA reduce bugetul ONU cu 285 milioane USD după un vot privind statutul Ierusalimului

SUA a anunţat o reducere de 285 milioane de dolari a contribuţiei la bugetul ONU pentru anul următor. Reducerea a fost negociată de ambasadorul american la ONU, Nikki Halley.
Preşedintele american Donald Trump.
Preşedintele american Donald Trump. (Getty Images)

Declaraţia Misiunii americane la ONU a susţinut: “Astăzi, ONU a convenit în ceea ce priveşte bugetul pentru anul fiscal 2018-2019. Printre alte succese, SUA a negociat o reducere de peste 285 milioane de dolari faţă de bugetul final pe anul fiscal 2016-2017. Pe lângă aceste economii semnificative de costuri, am redus funcţiile exagerate de management şi sprijin ale ONU, am întărit sprijinul acordat priorităţilor SUA în lume şi am insuflat mai multă disciplină şi responsabilitate în sistemul ONU”.

Mulţumită de reducere, Haley a adăugat: “Puteţi fi siguri că vom continua să căutăm modalităţi pentru a creşte eficienţa ONU, în timp ce ne protejăm interesele”.

Mişcarea a avut loc după câteva zile controversate la ONU, după ce 128 de naţiuni au votat săptămâna trecută o rezoluţie de respingere a deciziei preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Înaintea votului, Trump a ameninţat că va bloca ajutoarele financiare străine acordate tuturor ţărilor care vor susţine rezoluţia.

“Ei primesc sute de milioane de dolari şi chiar miliarde de dolari şi apoi votează împotriva noastră. Ei bine, monitorizăm acele voturi. Lăsaţi-i să voteze împotrivă. Vom economisi mulţi bani. Nu ne pasă”, a declarat Trump reporterilor la Casa Albă.

La rândul ei, Haley a transmis o scrisoare către toate statele membre ale ONU în care le-a atenţionat să nu voteze împotriva deciziei lui Trump. “Pe măsură ce luaţi în considerare votul vostru, doresc să ştiţi că preşedintele şi SUA tratează într-o manieră personală acest vot. Preşedintele va monitoriza cu atenţie acest vot şi a cerut să îi raportez care sunt ţările care au votat împotriva noastră”.

Votul din 21 decembrie în Adunarea Generală a ONU a avut loc la câteva zile după ce SUA s-a opus cu veto unei rezoluţii similare în Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite. Ceilalţi 14 membri ai Consiliului au votat în favoarea măsurii – o mişcare despre care Haley a afirmat la acea vreme că este o “insultă” la adresa SUA. La scurt timp după votul în Consiliul de Securitate, liderii arabi şi musulmani la ONU au cerut o sesiune specială de urgenţă în Adunarea Generală pentru a discuta decizia Washingtonului privind statutul Ierusalimului.

Într-un discurs sfidător înaintea votului din Adunarea Generală, ministrul palestinian pentru afaceri externe Riyad al-Maliki a declarat că decizia lui Trump privind Ierusalimul este un afront la adresa păcii şi securităţii regionale care a izolat SUA de restul comunităţii internaţionale. “Nu se întreabă SUA de ce este izolată în această poziţie?”, a întrebat el.

Turcia, care a condus opoziţia musulmană împotriva deciziei lui Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, a fost printre primele naţiuni care au luat cuvântul înaintea votului în Adunarea Generală. Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a subliniat că doar o soluţie cu două state şi respectarea graniţelor stabilite în 1967 pot fi o fundaţie pentru o pace durabilă între israelieni şi palestinieni. Ministrul a adăugat că, din moment ce Ierusalimul este leagănul a “trei religii monoteiste”, întreaga umanitate ar trebui să fie unită pentru a păstra status-quo-ul.