Exerciţiul NATO "Steadfast Defender" arată că Alianţa se pregăteşte pentru un potenţial conflict cu Rusia, acuză Moscova

Maria Zaharova (Captură ecran)
Redacţia
06.05.2024

Exerciţiul militar al NATO din apropierea graniţelor Rusiei, cunoscut sub numele de "Steadfast Defender", care durează de patru luni, reprezintă o dovadă că Alianţa se pregăteşte pentru un potenţial conflict cu Rusia, a declarat sâmbătă purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, potrivit Reuters.

Zaharova a respins acuzaţiile lansate de NATO săptămâna trecută, potrivit cărora Rusia este implicată în atacuri hibride împotriva statelor sale membre, susţinând că este vorba de "dezinformări" înşelătoare, menite să distragă atenţia oamenilor de la activităţile Alianţei.

NATO a fost cea care a purtat un război hibrid cu Rusia, sprijinind Ucraina cu arme, informaţii şi finanţe, a menţionat ea într-o declaraţie.

"Chiar acum, cel mai mare exerciţiu al NATO de la Războiul Rece încoace, Steadfast Defender, are loc în apropierea graniţelor Rusiei. Conform scenariului lor, acţiunile coaliţiei împotriva Rusiei sunt exersate folosind toate instrumentele, inclusiv arme hibride şi convenţionale", a mai afirmat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.

"Trebuie să recunoaştem că NATO se pregăteşte serios pentru un 'potenţial conflict' cu noi".

Relaţiile dintre Rusia şi Occident au fost cele mai ostile din ultimele decenii, după începerea conflictului militar rusesc din Ucraina în 2022.

Anunţând începerea exerciţiului în ianuarie, NATO a declarat că vor fi implicaţi 90.000 de soldaţi, care vor exersa modul în care trupele americane ar putea întări aliaţii europeni din ţările care se învecinează cu Rusia şi de pe flancul estic al Alianţei în cazul în care ar izbucni un conflict. Exerciţiul, cel mai mare al NATO de la Războiul Rece încoace, urmează să se desfăşoare până în luna mai.

Rusia a declarat că exerciţiul marchează o "revenire irevocabilă" a Alianţei la schemele din timpul Războiului Rece.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor