Şeful spionajului german: Phenianul îşi foloseşte ambasada din Berlin pentru achiziţionarea de componente pentru rachete

Rachetă balistică nord-coreeană prezentată la paradă militară în Phenian, Coreea de Nord.
Rachetă balistică nord-coreeană prezentată la paradă militară în Phenian, Coreea de Nord. (STR/AFP/Getty Images)

Coreea de Nord şi-a folosit ambasada din Berlin pentru a achiziţiona componente pentru programul său de rachete, a declarat şeful agenţiei germane de spionaj intern (BfV) unui canal de televiziune.

Niciun membru al personalului ambasadei nord-coreene din Berlin nu a fost disponibil imediat pentru a comenta acuzaţiile.

Într-un program ce va fi difuzat luni de canalul de televiziune german NDR, şeful BfV, Hans-Georg Maassen, a afirmat: “Suntem convinşi că activităţi de achiziţionare au fost desfăşurate de acolo şi care, în opinia noastră, au avut legătură cu programul de rachete şi uneori şi cu programul nuclear nord-coreean.”

El a adăugat că a fost vorba deseori de aşa-numitele componente cu dublă utilizare, care pot fi folosite atât în scopuri civile cât şi militare.

În comentarii publicate de NDR înainte de difuzarea emisiunii, Maassen a afirmat că autorităţile germane au împiedicat astfel de activităţi atunci când le-au descoperit, însă a adăugat: “Nu putem garanta că putem detecta şi preveni acest lucru în toate cazuri”.

Maassen a declarat că este o certitudine că anumite elemente ale programului de lansare de rachete nord-coreene “au fost achiziţionate prin intermediul altor pieţe, sau cumpărători clandestini le-au achiziţionat în Germania”.

Coreea de Nord a sfidat timp de mai mulţi ani sancţiuni multilaterale şi bilaterale printr-un programe de arme care urmăreşte dezvoltarea de rachete nucleare capabile să lovească Statele Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe