Kremlinul: Rusia nu ar trebui să limiteze livrările de petrol către Coreea de Nord

O navă nord-coreeană trece pe lângă oraşul chinez de graniţă Dandong, provincia nord-estică chineză Liaoning, situat vizavi de oraşul nord-coreean Sinuiju, 4 septembrie 2017.
O navă nord-coreeană trece pe lângă oraşul chinez de graniţă Dandong, provincia nord-estică chineză Liaoning, situat vizavi de oraşul nord-coreean Sinuiju, 4 septembrie 2017. (Greg Baker/AFP/Getty Images)

Ambasadorul rus în Phenian a afirmat miercuri că ar fi fost mai bine să nu fie suspendate livrările de petrol şi produse petroliere către Coreea de Nord, potrivit agenţiei ruse de ştiri RIA. Continuarea transferurilor de petrol către regimul comunist nord-coreean ar însemna, bineînţeles, o încălcare a sancţiunilor internaţionale adoptate de Consiliul de Securitate al ONU, sancţiuni pe care Rusia le-a acceptat la vremea adoptării lor.

În ultimele câteva luni, sateliţii americani de spionaj au surprins nave ce au avut legături cu Rusia şi China în timp ce livrau petrol către Coreea de Nord, transferurile fiind efectuate pe mare dintr-o navă în alta.

Potrivit RIA, ambasadorul rus a precizat că suspendarea livrărilor de petrol către Coreea de Nord va fi interpretată de aceasta ca o declaraţie de război şi va duce la probleme serioase, inclusiv de natură umanitară.

Totodată, Reuters a afirmat miercuri că Rusia va trimite acasă toţi muncitorii migratori din Coreea de Nord până la sfârşitul anului 2019, în conformitate cu sancţiunile ONU.

În plus, în ultimele câteva luni, Rusia şi-a continuat politica de confruntări cu avioane militare americane în spaţiul aerian internaţional. În cel mai recent incident, un avion de vânătoare rusesc Su-27 a interceptat într-o manieră nesigură un avion de spionaj P-3 Orion al Marinei SUA. În cadrul incidentului de luni, avionul american zbura în spaţiul aerian internaţional, în apropierea Rusiei, deasupra Mării Negre. Aparent, avionul rusesc s-a apropiat la o distanţă de aproximativ 1,5 metri de avionul american.

“Această interacţiune a fost etichetată ca fiind nesigură din cauza faptului că avionul Su-27 s-a apropiat la o distanţă de 1,5 metri şi a trecut direct prin cursul de zbor al avionului EP-3, forţându-l pe aceasta să zboare prin turbulenţa de siaj provocată de avionul Su-27”, conform unei declaraţii publicate de Departamentul de Stat al SUA.

În ceea ce priveşte “lista oligarhilor” întocmită de Trezoreria SUA, pe când majoritatea observatorilor au declarat că aceasta este puţin mai mult decât o înnoire a listei Forbes cu bogătaşii Rusiei, preşedintele Vladimir Putin a denunţat publicarea listei ca fiind un “act ostil”.