Rusia ajută Coreea de Nord cu exporturi de cărbune, susţin occidentalii

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un. (Captură Foto)

Sursele agenţiilor de informaţii din Europa occidentală arată că Rusia sprijină sabotarea embargoului impus Coreei de Nord - propus în principal de Statele Unite - acţionând, astfel, că intermediar pentru transferul cărbunelui nord-coreean către Coreea de Sud şi Japonia.

Într-un raport exclusiv de joi, Reuters citează trei surse de informaţii vest europene care susţin că Phenianul - care a primit interdicţie, din partea Consiliului de Securitate al ONU, de a exporta cărbune - a reuşit să trimită cărbune anul trecut către două porturi ruseşti.

Cărbunele a fost descărcat în porturile Nakhodka şi Kholmsk şi apoi reîncărcat pe alte nave, care l-au dus în Coreea de Sud sau în Japonia, potrivit surselor.

Consiliul a interzis Phenianului să exporte cărbune în august anul trecut, ca parte a unui nou pachet de sancţiuni, pentru a elimina o importantă sursă de valută pentru regimul comunist nord coreean.

Dar, potrivit Reuters, Phenianul a exportat cel puţin trei încărcături de cărbune în porturile ruseşti. Sursele nu specifică detalii despre proces - de exemplu firmele ruseşti care au profitat de presupusele transporturi.

Reuters a mai citat o sursă separată de transport maritim occidentală care afirma că unele transporturi au ajuns în Japonia şi Coreea de Sud în luna octombrie 2017.

O sursă a comunităţii de informaţii din SUA a confirmat, de asemenea, comerţul cu cărbune prin Rusia şi a declarat că acesta continuă.

"Portul Nakhodka din Rusia devine un centru de transbordare a cărbunelui nord-coreean", a declarat o sursă de securitate europeană, citată de Reuters.

Rusia şi Japonia nu au comentat imediat raportul, dar Ministerul de Externe al Coreei de Sud a declarat că Seulul "monitorizează orice activităţi care încalcă embargoul impus Coreei de Nord".

Delegaţia Rusiei la ONU a informat Comitetul de sancţiuni al Consiliului de Securitate, în data de 3 noiembrie anul trecut, că Moscova respectă sancţiunile.

Statele Unite, care au condus eforturile diplomatice de impunere a sancţiunilor din cadrul Consiliului de Securitate, l-au pus sub sancţiuni pe proprietarul uneia dintre nave, UAL Ji Bong 6, pentru presupusele livrări de cărbune nord-coreean către Kholmsk pe 5 septembrie 2017.

ONU a impus mai multe runde de sancţiuni împotriva Phenianului, în mare parte sub presiunea Statelor Unite, pentru a opri programele nucleare şi de rachete nord coreene. Phenianul, însă, îşi apără programul militar afirmând că este defensiv şi menit să descurajeze ostilitatea puterilor străine.

Dacă informaţiile despre încălcarea embargoului se confirmă, ar însemna că Rusia şi China nu iau în considerare încercările agresive ale Statelor Unite de a bloca programul nuclear nord coreean.

Luna trecută, mai multe fotografii prin satelit au arătat că Rusia şi China permit tancurilor lor petroliere să transporte ţiţei pentru Coreea de Nord pe mare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe