Rusia ar putea găzdui o reuniune pentru schimbarea Constituţiei Siriei

Dezastru în Siria,
Dezastru în Siria, (Joseph Eid/AFP/Getty Images)

Reprezentantul special al Rusiei pentru Siria a declarat că Moscova ar putea găzdui luna viitoare discuţii între grupurile siriene cu scopul de a elabora o nouă constituţie a ţării zguduite de război.

“Această problemă se mai discută încă”, a declarat Aleksandr Lavrentiev reporterilor în prima zi a negocierilor privind pacea siriană, care au început luni şi au loc în capitala Kazahstanului, Astana.

Rusia a fost principalul susţinător al preşedintelui sirian Bashar al-Assad în războiul civil ce durează de peste 6 ani în Siria, care a provocat moartea şi strămutarea a sute de mii de persoane.

Lavrentiev a precizat că Assad va dori să participe la discuţiile respective, care vor include grupuri pro şi anti-guvernamentale.

Assad “şi-a confirmat disponibilitatea pentru... pregătirea unei noi constituţii şi organizarea de noi alegeri parlamentare şi prezidenţiale pe această bază”, a mai afirmat Lavrentiev.

Lavrentiev a adăugat, de asemenea, că reprezentantul special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a susţinut “în principiu” ideea desfăşurării unui Congres al Dialogului Naţional.

În plus, Lavrentiev a precizat că acest Congres se va concentra pe găsirea unor “soluţii de compromis la soluţionarea politică” a conflictului sirian.

Convorbirile din Astana, care s-au reluat în a şaptea rundă, sunt susţinute de Rusia, Iran şi Turcia şi s-au concentrat în principal pe impunerea unor regimuri de încetare a focului şi alte probleme legate de câmpul de luptă.

Mistura şi-a anunţat intenţia de a lansa la Geneva, în 28 noiembrie, o nouă sesiune a negocierilor mai ample privind pacea siriană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe