Benjamin Netanyahu: “Israelul nu va permite” crearea de baze iraniene în Siria

Israelul a declarat că “nu va permite” Iranului să stabilească o bază militară pe termen lung la graniţele sale, potrivit premierului israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Getty Images)

În timpul unei întâlniri ce a avut loc marţi în Tel Aviv, Netanyahu a transmis un avertisment Rusiei, care este partenerul Iranului în eforturile de susţinere a preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Convorbirea au avut loc în condiţiile în care forţele coaliţiei au ajuns la un pas de a elibera în totalitate capitala autodeclarată a grupului jihadist Statul Islamic – Raqqa – şi puterile mondiale cheie încearcă să îşi asigure câştiguri strategice pe termen lung de pe urma războiului civil din Siria.

“Iranul încearcă să îşi creeze o prezenţă militară în Siria”, a declarat premierul israelian marţi, pe Twitter, după o întâlnire cu ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu. “I-am spus [lui Şoigu]: Iranul trebuie să înţeleagă că Israelul nu va permite acest lucru”.

Mesajul lui Netanyahu face referire lao logică mai profundă a războiului civil din Siria. În timp ce puterile mondiale s-au unit împotriva grupului Statul Islamic (cunoscut şi ca ISIS), cea mai mare parte a conflictului sirian a reflectat mai degrabă obiectivele pe termen lung decât înfrângerea jihadiştilor. Rusia şi Iranul colaborează pentru a-l susţine pe Assad, care luptă împotriva unor grupuri de terorişti şi rebeli susţinuţi de Statele Unite. Cu Assad la putere, Iranul speră să aibă o suficientă influenţă militară în Siria pentru a coopera direct cu aliaţii lor terorişti din Liban – mişcarea Hezbollah.

Obiectivul Iranului în Siria este inacceptabil pentru Israel, care împarte o porţiune a graniţei sale cu Siria şi Libanul. “Iranul este preocupat să transforme Siria într-o bază militară şi doreşte să folosească Siria şi Libanul ca fronturi de război pentru atingerea obiectivului său declarat de a distruge Israelul”, afirmase Netanyahu în luna august.

Drept răspuns, Lavrov a declarat reporterilor: “Dacă cineva din Orientul Mijlociu sau din altă zonă a lumii plănuieşte să încalce legea internaţională prin subminarea suveranităţii sau a integrităţii teritoriale a oricărei alte ţări, inclusiv orice ţară din Orientul Mijlociu sau Africa de Nord, acest lucru va fi condamnat”.

Israelul a ignorat luni acel avertisment, atacând o baterie siriană antiaeriană despre care Forţele de Apărare Israeliene au precizat că a fost folosită pentru a trage asupra unuia dintre avioanele sale care zbura deasupra Libanului.

“Regimul sirian este responsabil pentru focul antiaerian. Forţele de Apărare Israeliene îşi menţin abilitatea de a contracara ostilităţile împotriva civililor israelieni. Menţinerea unei stabilităţi relative este un interes comun. Israelul nu are nicio intenţie de a destabiliza situaţia”.

Acţiunile Israelului ar putea fi semnificative pentru echilibrul de putere din Orientul Mijlociu. Pentru ca Iranul să formeze o aşa-zisă punte către Liban, forţele regimului şi partenerii acestuia trebuie să controleze teritorii în Siria şi Irak. Ameninţarea implicită a lui Netanyahu de a bloca Iranul în Siria a fost făcută în contextul în care Teheranul observă noi câştiguri în Irak, unde luptele interne au creat o deschidere ca Iranul să ajute Bagdadul să lupte împotriva kurzilor, o minoritate etnică prietenoasă cu SUA, care urmăreşte să îşi declare independenţa de guvernul central irakian.

Acesta este un conflict despre care unii oficiali americani consideră că va izbucni după înfrângerea Statului Islamic. “A doua zi după prăbuşirea oraşului Raqqa va fi momentul în care Iranul va încerca să alunge Statele Unite din regiune”, declara senatorul Marco Rubio în luna februarie pentru Washington Examiner.