Reuniunea Comitetului Parlamentar de Asociere RM–UE se va desfăşura la Strasbourg

Parlamentari moldoveni vor discuta cu colegii lor din Parlamentul European despre stadiul relaţiilor bilaterale, inclusiv despre asistenţa macrofinanciară aşteptată de la Bruxelles.
Moldova adera la U.E.
Moldova adera la U.E. (Epoch Times Romania)

Parlamentul de la Chişinău anunţă că o delegaţie condusă de vicepreşedintele Legislativului, Iurie Leancă, va participa în perioada 25-26 octombrie la Strasbourg la cea de-a cincea Reuniune a Comisiei parlamentare de asociere Republica Moldova–Uniunea Europeană.

Agenda Reuniunii include schimbul de opinii cu privire la cooperarea RM-UE şi stadiul actual al implementării Acordului de Asociere, precum şi realizarea reformelor sectoriale, cum ar fi cooperarea în sectorul energetic, reforma administraţiei publice, comerţul şi chestiuni aferente comerţului, serviciile financiare şi situaţia curentă în sistemul bancar, respectarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, în special libertatea mass media, dar şi reforma sistemului electoral.

Se va discuta, de asemenea, acordarea celor 100 de milioane de euro promise de UE ca asistenţă macrofinanciară pentru R. Moldova. Livrarea primei tranşe, pe care Chişinăul spera să o primească deja anul acesta, se va produce cel mai devreme la anul, după ce unele grupări politice din Parlamentul European au amânat-o ca răspuns la controversata schimbare a sistemului de vot în R. Moldova. La finele Reuniunii va fi adoptată Declaraţia şi Recomandările finale a celei de-a V-a Reuniuni a Comitetului Parlamentar de Asociere.

Comitetul Parlamentar de Asociere RM-UE exercită controlul parlamentar asupra implementării Acordului de Asociere şi reprezintă un forum de dezbateri şi schimb de opinii într-un vast spectru de domenii, precum buna guvernare, justiţie, protecţia drepturilor omului, cooperarea economică şi integrarea comercială, libertatea de exprimare etc. Comitetul este prezidat de către un reprezentant al Parlamentului R. Moldova şi un reprezentant al Parlamentului European. În prezent, co-preşedinţi ai Comitetului sunt Iurie Leancă, din partea Parlamentului R. Moldova şi Andi Cristea, din partea Parlamentului European.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe