ByteDance preferă să închidă TikTok în SUA, dacă procedurile legale eşuează [Surse]

Logoul companiei Tiktok în Culver City, Los  Angeles
Logoul companiei Tiktok în Culver City, Los Angeles (CHRIS DELMAS/AFP via Getty Images)
Redacţia
26.04.2024

Proprietarul TikTok, ByteDance, ar prefera să închidă aplicaţia care înregistrează pierderi decât să o vândă, în cazul în care compania chineză îşi epuizează toate opţiunile legale pentru a lupta împotriva legislaţiei de interzicere a platformei din magazinele de aplicaţii din SUA, au declarat patru surse citate de Reuters.

Algoritmii pe care se bazează TikTok pentru operaţiunile sale sunt consideraţi esenţiali pentru operaţiunile generale ale ByteDance, ceea ce ar face ca o vânzare a aplicaţiei cu algoritmi să fie foarte puţin probabilă, au declarat sursele apropiate de compania mamă.

TikTok reprezintă o mică parte din veniturile totale ale ByteDance şi din numărul total de utilizatori activi zilnici, astfel că firma-mamă ar prefera mai degrabă ca aplicaţia să fie închisă în SUA decât să o vândă unui potenţial cumpărător american, au spus acestea.

Biden a semnat legea privind pachetul de ajutor pentru Ucraina şi interzicerea TikTok

Închiderea aplicaţiei ar avea un impact limitat asupra afacerilor ByteDance, iar compania nu ar trebui să renunţe la algoritmul său de bază, au declarat sursele, care au refuzat să fie numite deoarece nu au fost autorizate să vorbească cu presa.

ByteDance a refuzat să comenteze.

Compania chineză a afirmat joi seara târziu, într-o declaraţie postată pe Toutiao, o platformă media pe care o deţine, că nu are niciun plan de a vinde TikTok, ca răspuns la un articol publicat de The Information, potrivit căruia ByteDance explorează scenarii pentru vânzarea afacerii TikTok din SUA fără algoritmul care recomandă videoclipuri utilizatorilor acestei aplicaţii.

Ca răspuns la solicitarea de comentarii lansată de Reuters, o purtătoare de cuvânt a TikTok a făcut referire la declaraţia ByteDance postată pe Toutiao.

O interdicţie TikTok ar putea fi o veste teribilă pentru Apple şi Tesla

Directorul general al TikTok, Shou Zi Chew, a declarat miercuri că firma de social media se aşteaptă să câştige o contestaţie legală pentru a bloca legislaţia promulgată de preşedintele Joe Biden care, potrivit acestuia, ar interzice aplicaţia chineză de videoclipuri scurte folosită de 170 de milioane de americani.

Proiectul de lege, adoptat marţi cu o majoritate covârşitoare, este motivat de îngrijorarea larg răspândită în rândul legislatorilor americani că Beijingul ar putea avea acces la datele americanilor sau că ar putea folosi aplicaţia pentru supraveghere.

Semnătura lui Biden stabileşte termenul limită de 19 ianuarie pentru vânzare - cu o zi înainte ca mandatul său să expire - dar el ar putea prelungi termenul cu trei luni dacă stabileşte că ByteDance, companie privată, face progrese.

ByteDance nu face publice performanţele sale financiare sau detaliile financiare ale unităţilor sale. Compania continuă să facă majoritatea banilor în China, în principal din alte aplicaţii ale sale, cum ar fi Douyin, echivalentul chinezesc al TikTok, au declarat surse separate.

China ameninţă: Interzicerea TikTok de către autorităţile americane s-ar putea "întoarce împotrivă" SUA

O sursă separată cu cunoştinţe directe a declarat că Statele Unite au reprezentat aproximativ 25% din veniturile globale ale TikTok anul trecut.

Veniturile ByteDance în 2023 au crescut la aproape 120 de miliarde de dolari în 2023, de la 80 de miliarde de dolari în 2022, au declarat două dintre cele patru surse. De asemenea, utilizatorii activi zilnici ai TikTok în SUA reprezintă doar aproximativ 5% din utilizatorii ByteDance la nivel mondial, a spus una dintre surse.

Algoritmii nu sunt de vânzare

TikTok împărtăşeşte aceiaşi algoritmi de bază cu aplicaţiile naţionale ale ByteDance, cum ar fi platforma de videoclipuri scurte Douyin, au declarat trei dintre surse. Algoritmii săi sunt consideraţi mai buni decât cei ai rivalilor ByteDance, precum Tencent şi Xiaohongshu, a spus una dintre surse.

Ar fi imposibil să se renunţe la TikTok cu algoritmii săi, deoarece licenţa de proprietate intelectuală a acestora este înregistrată sub ByteDance în China şi, prin urmare, este dificil de despărţit de compania mamă, a adăugat sursa.

De asemenea, ByteDance nu ar fi de acord să vândă unul dintre cele mai valoroase active ale sale - "sursa sa secretă" - rivalilor, au spus cele patru surse, referindu-se la algoritmul TikTok.

În 2020, administraţia Trump a încercat să interzică TikTok şi WeChat, deţinut de chinezi, dar a fost blocată de instanţe. De atunci, aplicaţia video de scurtă durată s-a confruntat cu interdicţii parţiale şi tentative de interzicere în Statele Unite şi în alte ţări.

Aplicaţia TikTok investigată de Comisia Europeană pentru presupusă încălcare a noii legi a serviciilor digitale

În timpul unei audieri în Congresul SUA în martie anul trecut, China a indicat că ar fi posibil să respingă o dezinvestire forţată a aplicaţiei TikTok.

"China se va opune cu fermitate [vânzării forţate a TikTok]. Vânzarea sau cesiunea TikTok implică exportul de tehnologie şi trebuie să treacă prin proceduri administrative de acordare a licenţelor în conformitate cu legile şi reglementările chineze", a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului Comerţului, în cadrul unei conferinţe de presă la Beijing, la sfârşitul lunii martie, în 2023.

În 2020, China a dezvăluit Legea privind controlul exporturilor, iar textul final a extins definiţia "articolelor controlate" faţă de proiectele anterioare. Potrivit presei de stat, modificarea asigură că exporturile de algoritmi, coduri sursă şi date similare fac obiectul unui proces de aprobare.

Cu excepţia algoritmilor, principalele active ale TikTok includ datele utilizatorilor şi operaţiunile şi managementul produselor, au declarat două dintre persoane.

ByteDance, susţinută, printre alţii, de Sequoia Capital, Susquehanna Internaţional Group, KKR & Co şi General Atlantic, a fost evaluată la 268 de miliarde de dolari în decembrie, când s-a oferit să răscumpere de la investitori acţiuni în valoare de aproximativ 5 miliarde de dolari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor