Promo-LEX: Guvernele Moldovei şi Rusiei nu asigură condiţii pentru activitatea ONG-urilor în Transnistria

Mediul în care activează ONG-urile în Transnistria s-a agravat. Fără suportul real al autorităţilor de la Chişinău, implicarea în rezolvarea problemelor societăţii civile din stânga Nistrului nu dă nici un rezultat, susţine Promo-LEX.
DrapelulTransnistriei şi al Rusiei (Transnistria)
DrapelulTransnistriei şi al Rusiei (Transnistria) (novostipmr.com)

De trei ani, Asociaţia Promo-LEX, care reprezintă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului cel mai mare număr de reclamanţi din regiunea transnistreană, nu are acces liber în stânga Nistrului, deoarece, la 17 aprilie 2015, KGB-ul din oraşul Tiraspol a dispus iniţierea urmăririi penale şi aplicarea măsurilor speciale de investigaţii în privinţa membrilor organizaţiei, fiindu-le interzis, totodată, şi accesul în regiune.

Serios preocupată de agravarea mediului în care activează societatea civilă în Transnistria şi absenţa cadrului juridic naţional, care să stabilească garanţii clare pentru protecţia activiştilor, dar şi în contextul aniversării (în 2018) a 20 de ani de la adoptarea Declaraţiei ONU privind protecţia apărătorilor drepturilor omului, Promo-LEX vine cu o declaraţie amintind autorităţilor de la Chişinău că ar trebui să aibă un rol mult mai activ în vederea realizării obligaţiilor sale pozitive şi a angajamentelor internaţionale, inclusiv prin implementarea Agendei 2030, asumată de către guvernul moldovean, ce stabileşte o legătură clară între pace, securitate, justiţie şi dezvoltare durabilă.

De asemenea, asociaţia de drepturile omului solicită Guvernelor Republicii Moldova şi al Federaţiei Ruse: îndeplinirea obligaţiilor internaţionale asumate, ca urmare a recomandărilor structurilor ONU şi APCE; investigarea sub toate aspectele a cazului de intimidare a membrilor Asociaţiei Promo-LEX; insistarea asupra includerii pe agenda şedinţelor în formatul „5+2” a chestiunii privind acţiunile KGB la adresa organizaţiei, dar şi asupra mediului de activitate al ONG-urilor în vederea monitorizării situaţiei privind drepturile omului în regiunea transnistreană.

În concluzie, Promo-LEX atenţionează că este timpul ca apărătorii drepturilor omului din R. Moldova să beneficieze de recunoaşterea, sprijinul şi protecţia pe care o merită prin activităţile sale dedicate spiritului promovării democraţiei şi apărării drepturilor fundamentale ale omului, precizând că organizaţia continuă eforturile în vederea rezolvării problemelor locuitorilor din stânga Nistrului, însă fără suportul real al autorităţilor constituţionale de la Chişinău, acestea nu dau nici un rezultat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe