Nicuşor Dan: "Singura şansă pe care o avem de a sparge blocada sistemului este coalizarea!"

Pus la zid de Cristian Ghinea, care l-a acuzat că s-a opus poziţionării partidului pe tema redefinirii familiei în Constituţie - temă ce s-a dovedit de natură a diviza societatea - Nicuşor Dan reaminteşte că USR ar trebui să coaguleze energiile celor ce doresc să rezolve urgenţele societăţii, nu să pice în capacana discuţiilor care dezbină.
Ana Ion
30.05.2017

alte articole

Nicuşor Dan
Nicuşor Dan (Florin Chirila/Epoch Times)
Ana Ion
30.05.2017

Acuzat de Cristian Ghinea că s-a opus poziţionării partidului său pe tema redefinirii familiei în Constituţie, Nicuşor Dan vine să reitereze public, pe Facebook, că singura şansă pentru a sparge blocada sistemului este coalizarea celor care, deşi au ideologii diferite, sunt uniţi de dorinţa de a rezolva urgenţele societăţii. Poziţionarea liderilor USR pentru care există o puternică presiune, ar însemna, în opinia lui Dan, ca formaţiunea să cadă în capcana de a vorbi despre ce divizează şi nu despre ce ne uneşte.

"Îmi pare rău că sunt nevoit să ies cu o postare despre USR intern, în loc să vorbesc despre lucrurile bune pe care membrii USR le fac, sacrificându-şi viaţa personală.

În zecile de întâlniri cu oameni care doreau să vină în USB / USR am spus că singura şansă pe care o avem de a sparge blocada sistemului este coalizarea, sub aceeaşi platformă, a oamenilor cu opţiuni ideologice diferite, într-un program bazat pe ce ne uneşte, pe urgenţele societăţii. Am spus că în USB / USR este loc şi pentru progresişti şi pentru conservatori, o temă care este prea intimă pentru foarte mulţi pentru a fi tranşată prin vot. Am spus asta multor oameni, privindu-i în ochi, în discuţii unu la unu, când mă întrebau dacă merită să se investească în USB / USR", scrie Nicuşor Dan pe pagina sa de socializare.

Liderul USR mai declară că a spus acest lucru de atâtea ori, inclusiv în Adunările Generale ale USB, încât a considerat că e de la sine înţeles.

"Nu m-am gândit vreodată că ar fi trebuit să o trecem în statut, ca garanţie", susţine Nicuşor Dan.

Dan reaminteşte că în discursul din ianuarie de la Sibiu a arătat că principalul risc al USR este exacerbarea tensiunilor între progresişti şi conservatori, iar în discursul de la congresul de la Cluj a afirmat acelaşi lucru, că USR trebuie să fie un loc în care să colaboreze şi progresiştii şi conservatorii.

"Am fost vehement împotriva poziţionărilor liderilor de opinie ai USR, de ambele părţi, care aduceau USR în dezbaterea progresişti vs conservatori, în loc de dezbaterea despre subiectele reale ale societăţii şi despre competenţele pe care USR le aduce în politică.

Există acum o puternică presiune internă pentru ca USR să se poziţioneze pe tema redefinirii familiei creştine. Opinia mea fermă este că ar fi o mare eroare. Am cădea cu toţii în capcana de a vorbi despre ce ne divizează şi nu despre ce ne uneşte. Ar fi, mi-e teamă, o fractură internă peste care nu vom putea trece, printr-o poziţionare care ar încălca convingerile intime ale unor colegi ai noştri aflaţi în minoritate.

Am făcut atâtea lucruri minunate împreună, progresişti şi conservatori. Am trezit speranţa în sute de mii de oameni. Sper să avem înţelepciunea să rămânem uniţi. Sper să ne ridicăm la înălţimea speranţelor pe care oamenii şi le-au pus în noi", concluzionează Nicuşor Dan.

Declaraţiile liderul USR sunt făcute în contextul în care, ca răspuns la o postare pe Facebook, Cristian Ghinea a acuzat că Nicuşor Dan a "ameninţat" că-şi va da demisia din partid dacă formaţiunea se poziţionează împotriva schimbării Constituţiei în vederea redefinirii familiei.

"A fost o şedinţă lungă a noului Birou Naţional, de 10 ore. Spre final s-a discutat destul de mult propunerea lui Cătălin Drulă: USR ca partid să se poziţioneze împotriva schimbării Constituţiei. Se contura o majoritate clară pentru susţinerea propunerii. Moment în care Nicuşor Dan a ameninţat că îşi dă demisia dacă partidul se va poziţiona. Mai mulţi membri au cedat din păcate acestui şantaj. L-am anunţat atunci pe Nicuşor Dan că dacă nu avem o decizie e momentul să îşi asume personal acest lucru şi că eu m-am săturat să răspund public pentru chestiuni pe care el le impune partidului şi nu le asumă personal. Emoţia produsă de anunţul său a făcut să se voteze pentru amânare", susţinea Ghinea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor