Valorificaţi puterea transformatoare a unei respiraţii optime

(Epoch Times România)
Sheramy Tsai
07.05.2024

Dieta? Bifat. Exerciţii fizice? Bifat. Vitamine? Bifat. Dar cum rămâne cu respiraţia? Sigur, o facem în fiecare zi, fără efort, fără să ne gândim o clipă. Dar este posibil ca ceva atât de automat şi aparent simplu să fie cheia care ne lipseşte în căutarea unei sănătăţi optime?

Ştiinţa respiraţiei: Mai mult decât doar oxigenul

O singură respiraţie profundă. Simplu, nu-i aşa? Dar în acea singură inspiraţie şi expiraţie se poate regăsi o întreagă lume a ştiinţei, un proces care se repetă de peste 20.000 de ori pe zi.

"Nu contează ce mâncăm, cât de mult facem exerciţii fizice, cât de rezistente sunt genele noastre, cât de slabi, tineri sau înţelepţi suntem - nimic din toate acestea nu va conta dacă nu respirăm corect", a declarat James Nestor, autorul cărţii "Breath: The New Science of a Lost Art" ("Respiraţia: Noua ştiinţă a unei arte pierdute"). "Pilonul care lipseşte în sănătate este respiraţia. Totul începe de acolo".

Nestor şi numeroşi profesionişti din domeniul sănătăţii identifică o problemă omniprezentă: 90% dintre oameni respiră incorect, un obicei cu consecinţe profunde. Această problemă prevalentă ar putea contribui la o serie de provocări moderne în materie de sănătate. Tehnicile de respiraţie adecvate ar putea potenţial îmbunătăţi sau chiar inversa afecţiuni precum anxietatea, ADHD şi astmul.

Oxigenul: Linia de viaţă celulară

Oxigenul este un element fundamental pentru viaţă şi joacă un rol critic în funcţiile organismului. "Fiecare celulă sănătoasă din organism este alimentată de oxigen", aminteşte Nestor.

Atunci când inspirăm, aerul intră în plămâni şi ajunge în alveole, mici saci care transferă oxigenul în sânge. De acolo - legat de moleculele de hemoglobină din globulele roşii - se scurge prin fluxul sanguin, destinat fiecărui colţ al corpului. Destinaţia finală? Miliarde de celule, fiecare aşteptându-şi partea sa din acest element esenţial.

Procesul este eficient, dar nu excesiv, Nestor susţinând că, "în timp ce respiră normal, plămânii absorb doar aproximativ 25% din oxigenul disponibil".

Această eficienţă vorbeşte despre un echilibru delicat, evoluat de-a lungul mileniilor. Corpurile noastre valorifică exact suficient oxigen pentru a alimenta procesele metabolice fără a se înclina spre exces.

Nivelul de oxigen din sânge semnifică eficienţa organismului în distribuirea oxigenului din plămâni. Măsurabile cu ajutorul unui pulsoximetru, un dispozitiv care se prinde pe un deget, aceste niveluri ar trebui să se situeze, de obicei, între 95 şi 100%. Nivelurile sub 90% pot semnala o problemă de sănătate.

Nivelurile de oxigen pot fi, de asemenea, măsurate prin intermediul unui test de gaze din sângele arterial, prin prelevarea de sânge dintr-o arteră. Nivelurile sănătoase variază între 75 şi 100 de milimetri de mercur (mm Hg). Nivelurile sub 60 mm Hg indică hipoxemie, o afecţiune caracterizată de un nivel scăzut de oxigen în sânge.

De asemenea, Nestor avertizează împotriva concepţiei greşite conform căreia mai mult oxigen este întotdeauna mai bine, citând ca exemplu un tub de oxigen. "Respirarea oxigenului pur nu are niciun fel de beneficii pentru un organism sănătos. Oxigenul pur este util doar pentru cei aflaţi la altitudine sau bolnavi".

În sprijinul acestei afirmaţii, un studiu a dezvăluit potenţialul nociv al consumului de oxigen pur. "Oxigenul pur aprinde chibritul care alimentează un incendiu de pădure dăunător pentru organism", a declarat Ronald Harper, profesor de neurobiologie la UCLA.

Cheia nu stă în cantitatea de oxigen inhalat, ci în eficienţa organismului în utilizarea acestuia. Atât deficitul, cât şi surplusul de oxigen pot fi dăunătoare, subliniind nevoia organismului de o zonă "Goldilocks" de oxigen - nici prea puţin, nici prea mult.

Rolul subestimat al dioxidului de carbon în respiraţie

Contrar credinţei comune, care prioritizează oxigenul, Nestor subliniază rolul subapreciat al dioxidului de carbon (CO2) în respiraţie.

El afirmă: "Dioxidul de carbon este, de fapt, o componentă fundamentală a materiei vii, mai mult decât oxigenul".

CO2 este crucial pentru utilizarea eficientă a oxigenului. Acesta permite eliberarea oxigenului din hemoglobină în ţesuturi, un pas critic pentru sănătatea celulară. Acest lucru este deosebit de relevant pentru cei care respiră prea mult, ceea ce duce la un dezechilibru de prea mult oxigen şi prea puţin CO2.

Stilul de viaţă modern contribuie la o tendinţă de suprarespiraţie, perturbând echilibrul oxigen-CO2 din organism, iar Nestor leagă acest lucru de probleme de sănătate, cum ar fi hipertensiunea arterială. El pledează pentru eficienţa respiraţiei, concentrându-se pe echilibrul de gaze, ceea ce pentru majoritatea dintre noi înseamnă să respirăm mai puţin.

"La fel cum am devenit o cultură a celor care mănâncă prea mult, am devenit şi o cultură a celor care respiră prea mult", scrie Nestor, sugerând că remediul pentru creşterea nivelului de dioxid de carbon din organism este contraintuitiv - implică să respirăm mai rar.

Această abordare necesită antrenament, similar cu disciplina necesară pentru a reduce mâncatul în exces sau consumul excesiv de alcool. Potrivit lui Nestor, secretul unei respiraţii optime constă în încetinirea respiraţiei noastre şi reducerea volumului acesteia.

Mecanica respiraţiei: Accentul pe diafragmă

"Respiraţia nu este doar biochimică", explică Nestor într-o discuţie cu instructorul de respiraţie Mike Maher. "Este biomecanică".

Actul de respiraţie este condus în mare măsură de un muşchi crucial, dar adesea trecut cu vederea: diafragma.

Diafragma, un muşchi în formă de cupolă situat chiar sub plămâni şi inimă, joacă un rol esenţial în respiraţie. Atunci când inspiraţi, diafragma se contractă şi se aplatizează, creând un vid care permite plămânilor să se extindă şi să se umple cu aer. Acest proces este fundamental pentru schimbul eficient de oxigen şi dioxid de carbon în organism.

În schimb, la expiraţie, diafragma se relaxează şi revine la forma de dom, ajutând la expulzarea aerului din plămâni. Această mişcare ritmică este crucială pentru menţinerea ciclului respirator.

Disfuncţia diafragmatică poate întrerupe acest proces, ducând la o respiraţie deficitară şi la o oxigenare redusă a corpului - o problemă care, potrivit lui Nestor, este frecvent întâlnită la persoanele obeze. Cercetările arată că diafragmele slăbite sunt legate de diverse afecţiuni, inclusiv dificultăţi de respiraţie, intoleranţă la efort, tulburări de somn şi oboseală.

Cunoscută şi sub numele de respiraţie ventrală, respiraţia diafragmatică implică respiraţii profunde şi conştiente folosind diafragma mai degrabă decât respiraţia toracică superficială. Concentrându-se pe inspiraţiile abdominale profunde, respiraţia diafragmatică îmbunătăţeşte eficienţa respiratorie şi a fost legată de diverse rezultate pozitive pentru sănătate.

Potrivit Johns Hopkins Medicine, "cu toţii ne naştem folosind diafragma pentru a respira adânc, dar, pe măsură ce îmbătrânim, ne obişnuim adesea să ne folosim pieptul pentru a respira şi trecem la respiraţii mai superficiale".

Respiraţia optimă - conexiunile sale spirituale

Deşi există mai multe moduri de a respira, Nestor recomandă o tehnică ce presupune inspiraţia şi expiraţia timp de 5 secunde şi jumătate fiecare, ceea ce duce la un ritm de aproximativ 5 respiraţii şi jumătate pe minut. Această abordare este aliniată cu ritmurile naturale ale organismului şi este considerată benefică pentru sănătate.

Cercetările lui Nestor se intersectează, de asemenea, cu practicile tradiţionale de rugăciune din diverse culturi, care încorporează adesea respiraţia ritmică. El a menţionat: "Un ultim cuvânt despre respiraţie. Ea poartă un alt nume: rugăciune". Această observaţie sugerează că aceste practici străvechi, prin utilizarea unei respiraţii controlate şi ritmice, ar fi putut oglindi fără să ştie modelele optime de respiraţie, oferind avantaje atât spirituale, cât şi de sănătate.

Susţinând constatările lui Nestor, un studiu publicat în British Medical Journal a examinat efectele recitării rozariului şi a mantrelor yoga. Ambele practici implică, de obicei, un ritm de respiraţie de aproape şase respiraţii pe minut. Studiul a concluzionat că "formulele de ritm care implică respiraţia la şase respiraţii pe minut induc efecte psihologice favorabile şi, posibil, fiziologice".

Sfaturi pentru o respiraţie optimă

- Nasul, în loc de gură: Respiraţi întotdeauna pe nas ori de câte ori este posibil. Respiraţia nazală filtrează, încălzeşte şi umezeşte aerul, făcându-l mai sănătos pentru plămânii dumneavoastră.

- Încetiniţi: Reduceţi ritmul de respiraţie între 5 1/2 şi şase respiraţii pe minut. Încercaţi să respiraţi mai lent şi mai profund pentru a spori absorbţia de oxigen şi expulzarea dioxidului de carbon.

- Respiraţie liniştită: Concentraţi-vă pe respiraţii liniştite şi blânde. Evitaţi respiraţia zgomotoasă sau grea, care poate duce la suprarespiraţie.

- Ritm consistent: Menţineţi un ritm consistent în respiraţie, inspirând timp de aproximativ 5 secunde şi jumătate, apoi expirând timp de 5 secunde şi jumătate. Acest lucru ajută la reglarea răspunsului organismului la stres şi la menţinerea unei stări calme şi echilibrate.

- Respiraţia diafragmatică: Implicaţi-vă diafragma în timp ce respiraţi. Această formă mai profundă de respiraţie este mai eficientă şi favorizează relaxarea.

- Respiraţia conştientă: Fiţi atenţi la respiraţia dumneavoastră. Verificaţi în mod regulat modelele de respiraţie şi ajustaţi-le pentru a fi mai lente şi mai relaxate.

- Exerciţii de respiraţie: Încorporaţi exerciţii de respiraţie în rutina dumneavoastră zilnică. Practici precum "respiraţia în cutie" sau "respiraţia 4-7-8" pot ajuta la controlul respiraţiei şi la îmbunătăţirea funcţiei pulmonare.

- Postura contează: Acordaţi atenţie posturii dumneavoastră. Stând aşezat sau în picioare în poziţie veticală permite plămânilor să se extindă complet, facilitând o mai bună respiraţie.

- Practica regulată: Faceţi din respiraţia conştientă o practică regulată. Ca orice abilitate, îmbunătăţirea obiceiurilor de respiraţie necesită efort constant şi atenţie.

Aceste sfaturi vă pot ajuta să vă îmbunătăţiţi eficienţa respiraţiei şi stare generală de sănătate.

Nu uitaţi: modul în care respirăm are un efect profund asupra bunăstării noastre fizice şi mentale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor