Maia Sandu: Referendumul de la Bălţi o să pice

Consilierii municipali din Bălţi suferă din cauza neînţelegerilor dintre Renato Usatîi care de mai bine de un an conduce primăria prin Skype, de la Moscova, şi Vlad Plahotniuc, liderul PD care înainte de parlamentare a iniţiat o luptă cu administraţia publică locală, consideră liderul PAS.
Maia Sandu, liderul PAS
Maia Sandu, liderul PAS (captură foto / privesc.eu)

Republica Moldova nu este la primul caz de amestec al puterii centrale în treburile administraţiei publice locale. Până acum cetăţenii au putut observa nenumărate situaţii în care, primari, consilieri, precum şi alţi reprezentanţi ai administraţiei publice locale au fost hărţuiţi de către guvernare, fapt ce reprezintă, în opinia liderului Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, un lucru grav şi un exemplu de ingerinţă grosolană din partea puterii centrale în treburile administraţiei publice locale.

În context, Maia Sandu a specificat că în Republica Moldova deja se cunoaşte care sunt instrumentele cele mai eficiente ale guvernării folosite împotriva celor de la nivel local - dosarele penale – care ar fi fost intentate la peste 50 la sută dintre primari.

Acestea sunt metodele pe care le foloseşte guvernarea de la Chişinău pentru a reduce la tăcere orice voce independentă sau să lupte cu dezobedienţa la nivel local. Sunt metode antidemocratice care nu corespund în niciun fel valorilor europene al căror adept se declară Partidul Democrat.

Cât priveşte situaţia consilierilor locali de la Primăria oraşului Bălţi, aceasta este şi mai complicată pentru că aceşti oameni sunt parte a unui joc sau a unor neînţelegeri între doi oameni, consideră liderul PAS, făcând referire aici la liderul PD, Vlad Plahotniuc şi liderul PN, Renato Usatîi, ambii cu tangenţe în lumea criminală.

Totodată, Sandu a specificat că Usatîi ar trebui să facă o solicitare la Preşedinţia Republicii Moldova, având în vedere faptul că l-a sprijinit pe Dodon în campania prezidenţială. „Din câte înţeleg nu i-l cere şi ştie la fel de bine cum ştia şi atunci când şi-a exprimat sprijinul pentru Dodon, că Dodon nu este un jucător independent, este în buzunarul lui Plahotniuc. Păcat că au de suferit oameni nevinovaţi”, a declarat preşedintele PAS în cadrul emisiunii „Important” de la TVC21.

Cât despre faptul că Usatîi nu s-a adresat şefului statului, denotă faptul că ei toţi fac parte din acelaşi grup, împărtăşesc aceleaşi interese, îi caracterizează aceleaşi lucruri, minciuna, hoţia, promovarea interesului personal în detrimentul celui al comunităţii.

Luând în considerare numărul mare de plângeri survenite din partea tot mai multor primari, membri ai altor partide decât PD, Sandu consideră că aceste hărţuieli fac parte din politica deja cunoscută a Partidului Democrat de a lupta cu cei de la nivel local pentru că ei vor să-şi impună peste tot puterea pe cale nedemocratică.

Dacă ar fi să analizăm modalitatea în care au decurs ultimele referendumuri din Moldova, Maia Sandu a menţionat că şi referendumul de la Bălţi „o să pice” pentru că lumea nu merge la referendumuri, mai ales atunci când trebuie să demiţi pe cineva, avem suficiente experienţe. Mai mult decât atât, politiciana consideră că Usatîi nu este atât de curajos încât să meargă pe calea referendumului nefiind sigur că acesta va pica.

„Vedem abordări diferite pentru administraţia publică locală, vedem cazul lui Chirtoacă, vedem cazul lui Şor care este ajutat, promovat de către guvernare, ajutat să cheltuie banii care au fost furaţi de la cetăţenii Republicii Moldova pentru ca Şor să-şi facă partid, campanie, să crească în sondaje.

Toată lumea recunoaşte că ceea ce li se întâmplă acum este pur şi simplu greu de suportat, iar asta înseamnă că oamenii aceştia nu au cum să susţină această guvernare, şi lucrul acesta o să-l vedem la alegeri”, a conchis Maia Sandu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe