Maia Sandu: Şor a fost privilegiat pe tot parcursul procesului penal

Partidul Democrat vrea să-l ajute pe Şor să câştige un mandat de deputat şi astfel să scape fără pedeapsă pentru implicarea în ”jaful secolului”, a afirmat Maia Sandu în timpul protestului în faţa judecătoriei Buiucani.
Protest PAS în faţa judecătoriei Buiucani 26.12.2017
Protest PAS în faţa judecătoriei Buiucani 26.12.2017 (captură foto)
Ştefan Sârbu
26.12.2017

Reprezentanţi şi susţinători ai Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) au protestat marţi în faţa Judecătoriei Chişinău sediul Buiucani solicitând ca dosarul lui Ilan Şor şi, în primul rând, sentinţa de condamnare, să fie făcute publice, iar pedepsirea acestuia pentru furtul miliardului să nu mai fie tergiversată intenţionat. În opinia acestora, întregul proces arată că Plahotniuc vrea să-l scoată pe Şor basma curată din cel mai ruşinos furt al secolului şi chiar să-l facă deputat.

Protestatarii au menţionat că deşi sentinţa a fost pronunţată în luna iunie, judecătoria încă nu a transmis cauza penală a lui Ilan Şor la Curtea de Apel pe motiv că nu ar avea cine traduce sentinţa în limba rusă pentru ca inculpatul să o înţeleagă blocând astfel examinarea dosarului şi pedepsirea definitivă a vinovatului principal în frauda bancară.

În timpul manifestaţiei, liderul PAS, Maia Sandu a atenţionat că judecătorul a pronunţat o sentinţă foarte uşoară pentru o infracţiune gravă. Mai mult, acesta a recalificat acţiunile lui Şor în baza unui articol ce prevede că inculpatul nu şi-ar fi însuşit banii, raportul Kroll însă spune altceva.

”Atunci noi ne întrebăm unde sunt cele 13 miliarde de lei dacă nu Şor i-a însuşit? Pe tot parcursul acestui proces am văzut că Şor este privilegiat şi ajutat de autorităţi prin toate metodele posibile. Ceea ce bănuim noi este că autorităţile, guvernarea, Partidul Democrat vrea să-l ajute pe Şor să câştige un mandat de deputat şi astfel să scape fără sancţiune şi fără pedeapsă. Este foarte grav”, a adăugat Maia Sandu precizând că dosarul lui Şor se reţine în prima instanţă pentru a nu se reuşi să se dea un verdict final până la alegerile parlamentare, pentru că ”Plahotniuc şi-l doreşte pe Şor partener în următorul parlament”.

Reprezentanţii şi susţinătorii PAS au avut în mâini lozinci: ”La Mulţi Ani! toţi cu executare”, ”Justiţia somn uŞor”, ”Ai furat, Plahotniuc te face deputat”, ”Oferim traducător în dosarul Şor”, ”Niculcea Andrei - judecăŞor” şi ”Justiţia s-a reformat, pe Şor l-a eliberat”. Reprezentanţii judecătoriei nu au ieşit în faţa protestatarilor şi nu au oferit nicio explicaţie.

De menţionat că în faţa Judecătoriei Buiucani au fost aduşi organizat cu autobuzele şi simpatizanţi ai lui Ilan Şor care au cerut libertate pentru edilul oraşului Orhei.

La 21 iunie 2017, Ilan Şor a fost condamnat la şapte ani şi şase luni închisoare pentru înşelăciune, abuz de încredere şi spălare de bani. Judecătoria Chişinău sediul Buiucani a recalificat o parte din acţiunile inculpatului din "fraudă în proporţii deosebit de mari" (articolul 190) care prevede sancţiune de la 8 la 15 ani de închisoare în "cauzarea de daune materiale prin înşelăciune sau abuz de încredere" (articolul 196 Cod penal al RM) care prevede pedeapsă mai blândă - amendă de la 67.500 la 117.500 lei MD sau cu închisoare de până la trei ani. Mai mult, instanţa nu a încasat de la Şor suma prejudiciilor cauzate BEM lăsând ca litigiul să fie examinat separat în ordinea procedurii civile. Acesta se află în libertate până la pronunţarea deciziei Curţii de Apel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor