Discurs cu mare tâlc la Beijing. Xi Jinping declară "o nouă eră" pentru China, anunţă socialismul cu caracteristici chineze

Preşedintele Chinei, Xi Jinping
Preşedintele Chinei, Xi Jinping (Lintao Zhang/Getty Images)

Xi Jinping, enigmaticul preşedinte al Chinei, tocmai a creat o nouă lozincă la cuvântarea din deschiderea celui de-al 19-lea Congres Naţional. Dacă ar fi să ne luăm după cel mai puternic om al celei mai populate ţări din lume, China va înflori “într-o nouă eră a socialismului cu caracteristici chineze”. Sintagma, care poate trece neobservată, a fost pilonul discursului de 3,5 ore pe care preşedintele chinez l-a ţinut în deschiderea Congresului care are loc zilele acestea la Beijing.

Cuvântarea lui Xi Jinping a mai atins o temă recurentă a propagandei de Partid – şi anume faptul că viitorul este unul în care China va juca un rol central.

Sintagma „noua epocă", menţionată de 38 de ori în cuvântarea lui Xi Jinping, nu a surprins pe nimeni, după cum nu a făcut-o nici faptul că preşedintele chinez se vede pe el însuşi la cârma acestui proces: întreaga ceremonie, cât şi adresele tuturor celor care iau cuvântul sunt îndelung periate şi pregătite.

Trecând peste faptul că expresia "cu caracteristici..." a fost deja folosită în anii 90 la noi de către Ion Iliescu în momentul în care junta plantată la putere după Decembrie 89 se angaja în construirea capitalismului cleptocrat cu faţă umană, din discursul lui Xi Jinping, liderul celui mai mare Partid Comunist al lumii, a lipsit în mod şocant cuvântul magic - "comunism" - o abatere ideologică gravă, care în mod normal nu ar fi fost lăsată nesancţionată de membrii de vârf ai conducerii comuniste.

Dar timpurile, în China, numai normale nu sunt.

Xi Jinping şi-a petrecut ultimii cinci ani consolidându-şi puterea şi epurând o facţiune rivală din sânul Partidului – aşa numita bandă din Shanghai – un cerc ocult de putere de la vârful Partidului, coagulat în jurul fostului lider comunist Jiang Zemin. Campania sa de aşa-zisa „anti-corupţie” – o mască pentru lupta pentru supravieţuire fizică pe care Xi Jinping a trebuit să o înceapă imediat după preluarea puterii, a băgat în puşcărie peste 1 milion de oficiali, inclusiv unele dintre cele mai sonore nume ale Chinei – începând cu bossul de Partid Bo Xilai – care a îndrăznit să spere că fotoliul prezidenţial îi aparţinea – dar şi Ţarul Securităţii chineze – Zhou Yongkang - unul dintre cei mai puternici oameni ai Chinei, având în subordine zeci de milioane de trupe, sistemul judiciar, puşcării, lagăre de muncă, trupe anti-revoltă etc.

Consolidarea puterii de către Xi Jinping a urmat odată cu epurarea în cadrul Armatei – numeroşi generali din conducerea politică muşcând şi ei ţărâna – iar anul acesta atenţia preşedintelui s-a îndreptat către sectorul financiar al Chinei - zona din care oligarhii bandei din Shanghai extrag o mare parte a fondurilor de care beneficiază.

În ciuda epurărilor făcute, în adresa sa din deschiderea Congresului, Xi Jinping a reiterat că „Partidul e în toate”: „Guvernul, armata, oamenii şi şcolile – estul, vestul, sudul, nordul şi centrul – toate sunt conduse de către Partid” - o referire la controlul total exercitat de Partid - şi prin acesta de liderul său - asupra Chinei.

Xi Jinping a mers mai departe avertizând împotriva „aplicării cu forţa a stilurilor occidentale de guvernare”, anunţând „socialismul cu caracteristici chineze” ca fundament al trecutului [comunist, n.r] al Chinei, al prezentului şi al viitorului.

La un moment dat, în timpul discursului său Xi Jinping a explicat ce înţelege prin „noua epocă” - chinezii au trecut prin multe suferinţe, astfel că vor fi bucuroşi să se ridice, să devină bogaţi şi puternici”.

„Ridicarea” este o temă apărută în China lui Mao Zedong – ca şi în majoritatea ţărilor comuniste ale vremii, când clasele „exploatate” erau asmuţite să se ridice împotriva „exploatatorilor” şi să răstoarne cultura şi civilizaţia create natural.

Îndemnul lui Xi Jinping este însă combinat cu doctrina „îmbogăţirii” – introdusă în ultimii ani – după ce Partidul Comunist a renunţat la construirea unei economii bazate pe proprietatea de stat şi a revenit la proprietatea privată – în ciuda faptului că Partidul nu şi-a schimbat niciodată doctrina în mod oficial.

Xi Jingping a dat şi un termen privind noua renaştere a ţării – până în 2035 China va deveni o societate în care nevoile materiale ale chinezilor vor fi acoperite, iar până în 2050 societatea chineză ar trebui să devină „socialistă, complet modernizată”.

Acest plan poate fi un semn că Xi Jinping intenţionează - după cum s-a sugerat – să continue să conducă peste cele două termene de cinci ani – aşa cum este tradiţia impusă de Deng Xiaoping.

Plimbare prin zona crepusculară

Un alt element al discursului lui Xi Jinping - care în mod cert a scăpat analistului neavizat în subtilităţile comportamentului comuniştilor chinezi - este că preşedintele a pus încă o dată accentul pe revenirea la cultura milenară a Chinei, cerând Partidului nu numai să protejeze suveranitatea Chinei, ci şi să revitalizeze cultura chineză, să se opună ideologiei "eronate" şi să promoveze religia "originară chineză".

Nu ar trebui să surprindă ruptura evidentă a cerinţei trasate de Xi Jinping de linia tradiţională a comunismului, ideologie construită de globalişti, cu agendă globalistă, care a eradicat cultura locală în moduri extrem de brutale în fiecare ţară în care a fost implementat.

Pentru analiştii avizaţi este evident că preşedintele chinez anunţă o iminentă oprire a campaniei de persecuţie împotriva mişcării spirituale Falun Gong, pornită de fostul dictator chinez Jiang Zemin în 1999, care a făcut milioane de victime - şi care este exact bazată pe chintesenţa culturii şi tradiţiei milenare chineze.

Aspectul, oarecum surprinzător, nu ar trebui să mire - a fost ridicat de Epoch Times în mai multe articole. La urma urmei majoritatea corifeilor comunişti chinezi aruncaţi în puşcărie de Xi Jinping sunt exact cei care au avut cea mai mare contribuţie la sălbăticia declanşată în China în ultimii 18 ani, împotriva Falun Gong.

Pentru a încheia, mesajul extrem de lung al lui Xi Jinping este plin de lucruri pe cât de subtile pe atât de majore: liderul chinez pare să fie sigur că urmează într-adevăr o nouă eră; că în centrul acesteia se va afla China - şi că liderul momentului vesteşte renunţarea la comunism.

Dat fiind că Xi Jinping a acumulat o putere enormă în China - fără precedent de pe vremea lui Mao Zedong - şi că în urmă cu câteva zile tocmai a înfundat un membru al Comitetului Permenant al Biroului Politic Central al Partidului - în persoana lui Sun Zengcai - un gest care să avertizeze asupra controlului cvasi-total pe care îl deţine, credem că nu este nimeni care să îl mai poată contrazice în acest moment.