Maia Sandu cere excluderea lui Igor Dodon din cursa electorală: "Banii pentru partid îi ia din Bahamas"

Maia Sandu cere Comisiei Electorale Centrale să examineze recentele investigaţii jurnalistice care ar conecta Partidul Socialiştilor cu o firmă offshore din Bahamas, aceasta reprezentând o formă de finanţare externă indirectă, act interzis de legislaţia Moldovei.
Socialistul Igor Dodon, liderul PAS Maia Sandu (colaj)
Socialistul Igor Dodon, liderul PAS Maia Sandu (colaj) (realitatea.md)

“Dodon declară că e ajutat de părinţi, dar banii pentru partid îi ia din Bahamas”, a comentat lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, într-o postare pe Facebook. În acest sens, echipa PAS anunţă că a solicitat Comisiei Electorale Centrale (CEC) să examineze investigaţia RISE Moldova potrivit căreia partidul lui Igor Dodon este finanţat de către o companie din Bahamas şi să întreprindă acţiunile necesare în concordanţă cu prevederile Codului Electoral al Republicii Moldova.

Zilele trecute, RISE Moldova dezvăluia schemele prin care peste 30 mln de lei dintr-o companie offshore din Bahamas ajung la Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), în contextul în care Codul Electoral stipulează că finanţarea externă a campaniilor şi candidaţilor electorali este interzisă.

Conform prevederilor Codului Electoral, se interzice nu doar finanţarea directă din străinătate, dar şi finanţarea indirectă din afara ţării. "În cazul PSRM, finanţarea de peste hotare este indirectă, or, înainte ca banii de peste hotare să ajungă pe conturile partidului, aceştia trec prin doi intermediari: mai întâi ajung la Exclusiv Media SRL, de la aceasta ajung la persoane fizice, care, la rândul lor, fac donaţii către partid”, se arată în sesizarea celor de la PAS.

Drept reper, în sesizarea depusă la CEC, Maia Sandu indică o decizie precedentă a comisiei din timpul alegerilor parlamentare din 2014, prin care Renato Usatîi a fost exclus din cursa parlamentară învinuit că ar fi folosit mijloace de finanţare externe. “Finanţarea atât directă, cât şi indirectă din străinătate sunt interzise, iar cei care admit atare lucruri se exclud din cursa electorală. Aşa spune legea. Şi aşa a decis CEC în noiembrie 2014 în cazul Usatîi. Să vedem ce va zice Comisia Electorală Centrală de această data”, a precizat Sandu.

Potrivit recentei investigaţii RISE, Partidul Socialiştilor din Moldova ar avea o afacere secretă împreună cu o companie offshore conectată la Federaţia Rusă. Prin intermediul acestei companii offshore, socialiştii ar fi primit peste 30 mln de lei, sumă care depăşeşte cu mult bugetul PSRM de la alegerile locale din 2015.

Milioanele de lei venite din această aşa-zisă afacere, printr-o firmă de media, au ajuns la „sponsorii partidului” în baza unor contracte de împrumut. Astfel, la începutul acestui an, în luna februarie, în contul firmei Exclusiv Media SRL, deschis la Victoriabank au fost transferaţi de către Westerby Limited, o firmă din Bahamas cu acţionariat secret, 1,5 milioane de euro (echivalentul a 33 milioane de lei – n.r.).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe