Noi învinuri aduse magistraţilor moldoveni implicaţi în spălarea miliardelor ruseşti

Procurorii susţin că judecătorii arestaţi săptămâna trecută pentru complicitate la spălarea miliardelor ruseşti prin băncile moldoveneşti, ar fi fost remuneraţi pentru acest lucru. CSM a fost de acord ca învinuiţii să fie urmăriţi penal şi pentru această acuzaţie, chiar dacă despre “Spălătoria rusească” se cunoştea încă din 2014.
Procuratura Anticorupţie din Moldova
Procuratura Anticorupţie din Moldova (Epoch Times România)

La o săptămână de la reţinerea unui număr de 15 şi punerea sub învinuire a 16 actuali şi foşti magistraţi, care ar fi fost implicaţi în spălarea miliardelor de dolari din Federaţia Rusă prin sistemul bancar din Moldova, la solicitarea Procuraturii Generale, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) joi, 29 septembrie a dat acordul pentru începerea urmăririi penale şi tragerea la răspundere penală a acestora pentru încă un capăt de acuzare.

Potrivit unui comunicat de presă, Procuratura Generală informează că în baza probelor administrate rezultă o bănuială rezonabilă că acţiunile judecătorilor întrunesc şi elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute de articolul 307 alineatul (2) Cod penal - pronunţarea cu bună-ştiinţă de către judecător a unei hotărâri, sentinţe, decizii sau încheieri contrare legii, soldată cu urmări grave. Sesizarea a fost depusă la 20 septembrie, însă nu a fost examinată fiind necesară efectuarea unor verificări suplimentare de către Inspecţia judiciară a CSM.

Procurorii susţin că magistraţii care prin deciziile lor obligau firmele ruseşti implicate să plătească datoriile fictive pe care le garantau unor companii off-shore, ştiau că actele depuse în cadrul procesului de către părţi erau false, şi în consecinţă hotărârile fiind ilegale.

“Potrivit materialelor urmăririi penale, învinuiţii ar fi fost parte a unei scheme criminale care a permis spălarea prin sistemul bancar din Republica Moldova a circa 20 de miliarde de dolari, proveniţi din Federaţia Rusă. Deşi investigaţiile privind spălătoria rusească au durat mai mult timp, alte acţiuni de urmărire penală ale procurorilor au permis acumularea unor probe pertinente pentru a demonstra implicarea învinuiţilor în schema de spălare de bani, precum şi iniţierea unor noi cauze penale”, scrie Procuratura Generală, potrivit sursei citate.

Odată eliberat acordul CSM, Procurorul General interimar urmează să pornească în privinţa acestora o nouă cauză penală. Pentru al doilea capăt de acuzare, învinuiţii riscă de la 3 până la 7 ani închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate de până la 5 ani.

Chiar dacă despre implicarea mai multor magistraţi moldoveni în "Laundromatul rusesc", “Spălătoria rusească”, se ştia încă din 2014, autorităţile au pornit cauza penală împotriva acestora abia acum. Timp de două zile, 22 şi 23 septembrie, magistraţii Judecătoriei Buiucani din Chişinău au admis demersurile procurorilor şi au eliberat mandate de arest de 30 de zile pentru 15 magistraţi şi trei executori judecătoreşti bănuiţi că ar fi fost implicaţi în schemele ilegale de spălare a banilor proveniţi din Rusia. Curtea de Apel Chişinău a respins recursurile depuse şi a men­ţi­nut măsura preventivă arestul aplicată în privinţa judecătorilor.

În privinţa celui de-al 16-lea judecător şi a unui executor judecătoresc au fost emise ordonanţe de căutare internaţională.

Cristi Danileţ, judecător şi expert anticorupţie de la Bucureşti a declarat recent că sistemul de justiţie din Republica Moldova a fost disfuncţional mulţi ani, iar arestarea concomitentă a unui număr mare de magistraţi arătă o disfuncţie de sistem. Dacă procurorii au dreptate, judecătorii trebuie rapid cercetaţi. Cazul este foarte important şi de aceea presa trebuie să aibă acces la toate informaţiile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe