Macron îl invită pe premierul libanez în Franţa: vizita nu este exil politic

Premierul libanez Saad al-Hariri şi familia sa au fost invitaţi în Franţa, potrivit declaraţiilor de la Palatul Elysee. Invitaţia are loc după un apel telefonic din Arabia Saudită, de unde Hariri şi-a anunţat recent demisia.
Noul preşedinte al Franţei, Emmanuel Macron.
Noul preşedinte al Franţei, Emmanuel Macron. (Getty Images)

Într-un interviu cu jurnaliştii în Bonn, unde Macron participă la summitul pentru climă COP23, preşedintele francez a declarat că Hariri şi familia sa au fost invitaţi pentru “câteva zile” în Franţa, dar că nu îi oferă acestuia exil politic. Este esenţial, a precizat Macron, să se îndepărteze temerile că Arabia Saudită l-a luat prizonier pe liderul libanez.

“Trebuie să avem lideri care să fie liberi să se exprime. Este important ca [Hariri] să poată continua procesul politic din ţara sa în următoarele câteva zile sau săptămâni”, a afirmat Macron.

Biroul prezidenţial francez a precizat că Hariri urmează să ajungă în Paris în următoarele câteva zile.

“După ce a vorbit cu prinţul saudit moştenitor Mohammed bin Salman şi premierul libanez Saad al-Hariri, preşedintele l-a invitat în Franţa pe Saad al-Hariri, împreună cu familia, a anunţat miercuri Palatul Elysee.

Hariri şi-a anunţat demisia pe neaşteptate într-o declaraţie televizată din Arabia Saudită în 4 noiembrie. În următoarele 11 zile s-au făcut speculaţii în legătură cu statutul premierului libanez în Arabia Saudită, unele rapoarte media susţinând că acesta s-ar afla în arest la domiciliu.

Miercuri, preşedintele libanez Michel Aoun a declarat că Hariri a fost arestat de autorităţile saudite, acuzând că este un act de “agresiune” şi a cerut naţiunilor din Consiliul de Securitate al ONU şi guvernelor europene să intervină. Aoun a refuzat să accepte demisia lui Hariri şi a cerut ca el să se întoarcă în Beirut.

Însă Arabia Saudită a negat că Hariri se află în arest la domiciliu.

Totodată, Riadul învinuieşte Hezbollah pentru demisia lui Hariri, acuzând mişcarea de “deturnare” a politicii libaneze. Un ministru saudit a cerut de asemenea ca libanezii să acţioneze împotriva partidului Shi’a, care este un jucător politic major în Liban.

În 7 noiembrie, canalul de ştiri israelian Channel 10 News a publicat o cablogramă diplomatică divulgată ce fusese trimisă tuturor ambasadorilor israelieni din întreaga lume cu privire la evenimentele haotice din Liban şi Arabia Saudită, evenimente care au început prin demisia neaşteptată a premierului Hariri şi care au continuat cu decizia saudiţilor de a anunţa că Libanul “a declarat război” Regatului.

Cablograma secretă, scrisă în ebraică, constituie prima dovadă oficială care arată că saudiţii şi israelienii coordonează în mod deliberat activităţile de escaladare a situaţiei tensionate din Orientul Mijlociu.

Joia trecută, Macron a efectuat o vizită surpriză în Arabia Saudită şi s-a întâlnit cu prinţul moştenitor pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Riad şi Teheran, în special pe tema Libanului şi Yemenului. Discuţiile au urmărit să asigure “menţinerea stabilităţii din regiune”, a anunţat la acea vreme preşedinţia franceză.

Hariri are o locuinţă în Franţa şi a petrecut câţiva ani acolo. Tatăl său, Rafik, a fost prieten apropiat al fostului preşedinte Jacques Chirac.

Rolul Franţei în Liban datează de la sfârşitul Primului Război Mondial, după ce forţele turce din Siria au ocupat teritoriul şi au numit un lider turc. Libanul a fost capturat de forţele imperiale britanice în 1918 iar în 1920 Liga Naţiunilor a oferit Franţei mandat asupra ţării, care a durat până în anii 1940. Pe durata celor aproximativ 20 de ani, autorităţile au revizuit Constituţia libaneză şi au dezvoltat infrastructura, educaţia şi economia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe