Riadul ordonă cetăţenilor saudiţi să plece imediat din Liban

Mohammed bin Salman, noul prinţ moştenitor al Arabiei Saudite.
Mohammed bin Salman, noul prinţ moştenitor al Arabiei Saudite. (Getty Images)

La doar două zile după dezvăluirea unei cablograme israeliene care a confirmat că Arabia Saudită şi Israelul coordonează în mod deliberat destabilizarea regiunii şi împingerea Libanului spre o stare de război, Riadul a ordonat joi cetăţenilor săi care locuiesc în Liban să părăsească imediat ţara.

O sursă oficială a Ministerului Afacerilor Externe a precizat că cetăţenilor saudiţi care vizitează sau locuiesc în Liban li se cere să părăsească ţara cât mai curând posibil.

Regatul şi-a sfătuit cetăţenii să nu călătorească în Liban din nicio altă destinaţie internaţională, conform Al-Arabiya.

Acest avertisment are loc după altul similar emis de Regatul Bahrainului în 5 noiembrie, care cerea cetăţenilor săi care locuiesc în Liban să plece imediat de acolo şi să fie “prudenţi”. Apelul guvernului din Bahrain a avut loc la o zi după ce premierul libanez Saad al-Hariri şi-a anunţat demisia din funcţie, în timp ce se afla în Arabia Saudită, invocând temeri că ar putea fi asasinat precum tatăl său. În acelaşi anunţ, Hariri a criticat mişcarea paramilitară şi politică libaneză Hezbollah şi a acuzat Iranul de presupuse încercări de a provoca distrugerea regiunii. Ministerul de Externe al Bahrainului a precizat într-o declaraţie primită de AFP că apelul său este “în interesul siguranţei cetăţenilor şi urmăreşte să evite orice riscuri la care s-ar putea expune aceştia din cauza condiţiilor şi evoluţiilor situaţiei” prin care trece Libanul în aceste momente.

Anterior, Reuters a raportat că Libanul consideră că fostul premier Hariri este reţinut în Riad şi că Beirutul plănuieşte să lucreze cu diverse state străine pentru a asigura întoarcerea sa, potrivit declaraţiilor făcute joi de un oficial guvernamental libanez de rang înalt. O altă sursă Reuters, un politician apropiat al fostului premier libanez, care este un aliat al saudiţilor, a afirmat că Arabia Saudită i-a ordonat lui Hariri să demisioneze şi l-a plasat sub arest la domiciliu. O a treia sursă familiară cu această situaţie a declarat că Riadul controlează şi limitează mişcările fostului premier libanez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe