Kremlin: forţe speciale ale SUA prezente la punctele controlate de ISIS în Deir ez Zor

Ministerul rus al Apărării a publicat mai multe imagini aeriene despre care a precizat că surprind echipamente ale forţelor speciale americane amplasate la nord de oraşul Deir er-Zor, unde sunt desfăşurate trupe ISIS.
Vehicule militare americane patrulează în apropiere de satul Yalanli, în suburbiile vestice ale oraşului sirian Manbij, 5 martie 2017.
Vehicule militare americane patrulează în apropiere de satul Yalanli, în suburbiile vestice ale oraşului sirian Manbij, 5 martie 2017. (Delil Souleiman/AFP/Getty Images)

Unităţile speciale ale armatei americane asigură o trecere liberă Forţelor Democratice Siriene (FDS) prin formaţiile de luptă al grupului terorist Statul Islamic (cunoscut şi sub numele de ISIS), a precizat ministerul într-o declaraţie.

“Fără a se confrunta cu o rezistenţă din partea militanţilor ISIS, unităţile FDS avansează de-a lungul malului stâng al râului Eufrat către Deir ez-Zor”, se precizează în declaraţie.

Noile imagini “arată în mod clar că forţele speciale americane sunt staţionate la avanposturile ridicate anterior de militanţii ISIS”.

“În ciuda faptului că există spaţii controlate de americani în zonele ocupate de ISIS, nu a fost organizată nicio patrulă de monitorizare a acestora”, a afirmat Ministerul rus al Apărării.

Acest lucru ar putea însemna că personalul militar american “se simte în absolută siguranţă” în acea zonă care este controlată de terorişti, a mai precizat ministerul.

Deşi ministerul susţine că a identificat, printre altele, automobile, vehicule blindate şi corturi, totuşi nu a furnizat informaţii asupra locaţiilor exacte ale trupelor americane aparent surprinse în imaginile postate.

Imaginile au fost luate în perioada 8-12 septembrie şi aparent surprind câteva vehicule Cougar şi vehicule blindate Hummer ale forţelor speciale americane, conform datelor Ministerului rus al Apărării.

Imaginile publicate de Kremlin încurajează speculaţiile că SUA şi forţele FDS au un fel de “înţelegere” cu teroriştii ISIS care operează în regiune, conform lui Ammar Waqqaf, director al think tank-ului Gnosos.

“Din imagini, americanii şi FDS par să fie relaxaţi, ei nu se aşteaptă la niciun atac curând. Acest lucru s-ar putea datora faptului că s-a încheiat un fel de înţelegere cu ISIS acolo. Probabil li s-a oferit o oarecare amnistie, că nu vor fi judecaţi... sau li s-au dat garanţii că nu vor fi predaţi statului [sirian]”.

Dacă imaginile sunt reale, acest lucru va întări suspiciunile că SUA este pregătită să coopereze cu grupul terorist ISIS când este în interesul Washingtonului să o facă, a declarat pentru RT un analist în securitate şi fost ofiţer al armatei britanice, Charles Shoebridge.

Henry Kissinger, fost secretar de stat al SUA şi unul dintre artizanii importanţi ai prezentei ordini mondiale, a precizat cu câteva săptămâni în urmă că existena Statului Islamic ar fi de preferat unei situaţii în care influenţa "semilunii shiite" - alianţa formată din Iran, Siria şi organizaţiile aferente precum Hezbollah - se va întinde în Orientul Mijlociu.