Submarin rusesc atacă rebeli susţinuţi de CIA în provincia siriană Idlib

Un submarin rusesc a lansat o serie de rachete de croazieră Kalibr asupra poziţiilor ocupate de grupul militant Jabhat Fatah al-Sham – cunoscut anterior sub numele de Frontul al Nusra – în provincia nord-vestică siriană Idlib şi le-a distrus, la doar câteva zile după ce rebelii susţinuţi din exterior au atacat o unitate a Poliţiei Militare ruseşti în Siria.
Soldaţi ruşi în Siria.
Soldaţi ruşi în Siria. (Vasily Maximov/AFP/Getty Images)

Ministerul rus al Apărării a precizat într-o declaraţie că submarinul Veliki Novgorod din clasa Varşavianka – numit “Improved Kilo” de către NATO – a lansat rachetele vineri din Marea Mediterană.

“Atacul cu rachete a vizat fortăreţe, luptători şi vehicule blindate teroriste detectate recent, precum şi depozite de muniţii ale grupului terorist Jabhat al-Nusra în provincia Idlib”, a precizat o sursă militară nenumită.

Sursa a adăugat: “Rachetele au zburat pe o distanţă de aproximativ 300 km. Conform datelor de monitorizare a obiectivului, toate ţintele au fost lovite”.

La începutul acestei săptămâni, militanţii din Jabhat Fatah al-Sham ar fi atacat trupele ruseşti staţionate în provincia învecinată Hama.

General-colonelul Serghei Rudskoi a declarat marţi că militanţii Jabhat Fatah al-Sham au lansat un atac la scară mare asupra poziţiilor trupelor siriene prezente în zona de securitate din Idlib cu scopul de a opri ofensiva forţelor guvernamentale în provincia Deir al-Zour. Atacul a fost ulterior respins.

Provincia Idlib, care se învecinează cu Turcia, se află în mare parte sub controlul militanţilor Jabhat al-Nusra. Provincia face parte din una dintre cele patru zone de securitate stabilite pentru a separa grupurile extremiste – inclusiv Statul Islamic şi Jabhat Fatah al-Sham – de aşa-zişii rebeli mai moderaţi.

Între timp, soldaţii sirieni au eliberat câteva sate pe flancul vestic al provinciei estice Deir al-Zour de sub controlul teroriştilor Statului Islamic.

Agenţia siriană de ştiri de stat SANA a precizat că unităţile militare siriene au luat controlul asupra satelor Halbia, Zalbia şi al-Qasabi.

Statul Islamic a ocupat mari zone ale provinciei Deir al-Zour, inclusiv numeroasele sale câmpuri petroliere, la mijlocul anului 2014, când a preluat controlul asupra unor porţiuni întinse din Siria şi Irak.

Până la începutul anului 2015, jihadiştii au controlat anumite zone din oraşul Deir al-Zour şi au asediat părţile aflate sub controlul guvernamental. Se crede că aproximativ 100.000 de persoane rămân în zonele oraşului ocupate de guvern.

Aşa-zisul Observator Sirian pentru Drepturile Omului estimează că peste 10.000 de persoane ar putea locui în teritoriile ocupate de Statul Islamic în Deir al-Zour.