Italia eşuează să formeze o coaliţie guvernamentală. O nouă rundă de discuţii săptămâna viitoare

La o lună după alegerile din Italia, principalele partide nu au reuşit încă să formeze o coaliţie de guvernare. Preşedintele Sergio Mattarella a declarat că discuţiile vor fi reluate săptămâna viitoare.
Preşedintele italian Sergio Mattarella
Preşedintele italian Sergio Mattarella (Sean Gallup/Getty Images)

Impasul politic din Italia continuă după alegerile desfăşurate pe 4 martie în care nicio formaţiune politică nu deţine majoritatea în noul Parlament. Discuţiile ce au avut loc miercuri şi joi au eşuat să formeze o coaliţie de guvernare.

Preşedintele italian Sergio Mattarella a declarat reporterilor, după discuţii, că niciun partid sau tabără politică nu dispune de voturile necesare pentru a forma un guvern pe cont propriu.

Mattarella a adăugat că săptămâna următoare va lansa o nouă rundă de consultaţii pentru a vedea “dacă posibilitatea formării unui guvern - care astăzi nu s-a materializat - a avansat”.

Matteo Salvini, liderul partidului Liga Nordului (de extrema dreaptă), a afirmat că, după părerea sa, singura posibilitate fezabilă pentru formarea unui gevern, este o coaliţie formată din partidul său şi Mişcarea 5 Stele (Cinque stelle).

“Nu trebuie să fii savant să vezi că orice altă soluţie va fi o improvizaţie şi va fi provizorie”, a precizat el.

Liderul M5S, Luigi Di Maio, s-a oferit să negocieze o coaliţie guvernamentală în stil german, fie cu Liga, fie cu Partidul Democrat de centru-stânga (PD), care a înregistrat o înfrângere electorală istorică în martie, obţinând mai puţin de 20 la sută din sufragii.

Formaţiunea fostului premier Silvio Berlusconi, Forza Italia – care se află într-o alianţă de centru-dreapta cu Liga şi Fratelli d'Italia (FDI) – a cerut formarea unui guvern pe baza unor "acorduri clare bazate pe soluţii concrete şi fezabile, credibile la nivel european".

Mişcarea 5 Stele a ajuns în centrul scenei politice italiene după ce a câştigat peste 30% dintre voturi în alegerile din martie – totuşi, insuficiente pentru a guverna de una singură. În acelaşi timp, coaliţia lui Berlusconi a obţinut majoritatea voturilor (37%) - de asemenea, insuficiente pentru a guverna de una singură.

Preşedintele Mattarella nu a impus un termen limită strict partidelor pentru formarea unui guvern, însă el poate dizolva Parlamentul şi cere noi alegeri.

Este probabil ca Partidul Democrat, care şi-a declarat în mai multe ocazii intenţia de a intra în opoziţie, nu va accepta o coaliţie cu Liga sau cu Mişcarea 5 Stele.

O alianţă între Salvini şi Di Maio ar duce la formarea unui guvern în întregime anti-UE, o coaliţie între aceste două partide putându-se afla pe un curs de coliziune cu Uniunea Europeană.

O nouă rundă de negocieri va avea loc săptămâna viitoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe