Matteo Renzi demisionează după înfrângerea electorală

Matteo Renzi
Matteo Renzi (Franco Origlia/Getty Images)

Fostul premier italian Matteo Renzi şi-a anunţat demisia din funcţia de lider al Partidului Democrat (PD) de centru-stânga, partid aflat la guvernare, după ce a suferit o înfrânge zdrobitoare în alegerile generale ale Italiei.

“În mod evident, voi demisiona din funcţia de lider al Partidului Democrat”, a declarat Renzi reporterilor aflaţi luni la sediul PD din Roma, după ce partidul a obţinut sub 20% din voturi, acesta fiind cel mai slab rezultat de la crearea sa, în 2007.

Partidul de centru-stânga a ieşit pe locul 3, situându-se în urma coaliţiei de dreapta Forza Italia a fostului premier Silvio Berlusconi, care a obţinut 37%, şi a Mişcării Cinci Stele, un partid anti-establishment, care a obţinut 31% dintre voturi.

Renzi a mai declarat că partidul său nu va participa la nicio acţiune de formare a unei coaliţii conduse de Partidul Liga şi Mişcarea Cinci Stele, ambele fiind anti-imigraţie.

“Poporul italian ne-a cerut să fim în opoziţie şi acolo vom merge”, a precizat el. “Nu vom forma niciodată un guvern cu forţe anti-sistem”.

Peste 30 de milioane de italieni s-au dus duminică la secţiile de votare pentru a-şi depune buletinele de vot în cadrul unor alegeri generale care vor decide componenţa parlamentului şi a următorului guvern, pe fondul unor temeri legate de imigraţi şi economia deficitară.

Potrivit unei noi legi adoptate anul trecut, fiecare partid are nevoie de cel puţin 40% dintre voturi pentru a forma o majoritate în ambele camere ale Parlamentului.

Exit poll-urile au arătat că Italia este pe cale să obţină un aşa-zis parlament “echilibrat”, deoarece niciunul dintre cele trei partide principale nu au obţinut suficiente locuri pentru a guverna pe cont propriu.

Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, abia în luna aprilie va lansa discuţiile oficiale pentru formarea unei coaliţii de guvernare.