Italia: Liderul M5S se întâlneşte cu preşedintele Italiei. Un guvern populist ar putea fi format în curând

Liderul Mişcării Cinci Stele din Italia, Luigi Di Maio
Liderul Mişcării Cinci Stele din Italia, Luigi Di Maio (Getty Images)

Unul dintre cele mai mari coşmaruri ale liderilor din Bruxelles – acela ca un guvern populist să conducă Italia – ar putea deveni realitate în condiţiile în care liderul Mişcării Cinci Stele, Luigi Di Maio, urmează să se întâlnească cu preşedintele Sergio Mattarella pentru a discuta despre aliaţii cu care este pregătit să colaboreze.

Mattarella îi va primi miercuri şi joi pe toţi liderii de partid aleşi pentru a găsi o soluţie care va pune capăt impasului politic în care se află Italia după alegerile din 4 martie.

În timpul discuţiilor, Mattarella va asculta opiniile acestor lideri politici cu privire la modul în care văd formarea unui guvern şi la programele de guvernare.

Singurul lider de partid aflat în poziţia de a oferi o soluţie este Di Maio, deoarece Mişcarea Cinci Stele - partidul care va avea cele mai multe locuri în parlamentul italian -, a ajuns în centrul scenei politice italiene după ce a câştigat pe cont propriu peste 30% dintre voturi.

Însă, în ciuda declaraţiilor anterioare că este deschis să discute cu toate partidele pentru stabilirea unui aliat cu care să formeze un guvern, Di Maio a exclus posibilitatea intrării într-o coaliţie cu partidul Forza Italia a fostului premierului Silvio Berlusconi.

Într-un interviu realizat de canalul de televiziune La 7, Luigi Di Maio a afirmat că Mişcarea Cinci Stele este deschisă negocierilor doar cu Partidul Democrat de centru-stânga (PD) şi cu partidul Liga de extrema dreaptă.

Acest lucru ar putea agita relaţiile dintre partenerii coaliţiei formate de Liga şi Forza Italia, care a câştigat, împreună cu partidul mai mic Fraţii Italiei, majoritatea voturilor (37%) în scrutinul din martie.

Matteo Salvini, liderul Ligii, care a afirmat anterior că nu îl va lăsa pe Berlusconi în afara unei coaliţii de guvernare, a scris pe Facebook: “Coaliţia care a câştigat majoritatea voturilor este de centru-dreapta şi acesta este punctul nostru de plecare. Vom dialoga cu Mişcarea Cinci Stele, dar vom respinge veto-urile sau comenzile”.

Publicaţia italiană Corriere della Sera a precizat că Di Maio consideră că o alianţă între Liga şi Forza Italia nu va fi de durată.

Potrivit Corriere, Di Maio a declarat membrilor partidului său: “Sunt sigur că Salvini, în cele din urmă, va renunţa la Berlusconi. Trebuie doar să aşteptăm”.

Dacă se va întâmpla astfel, Salvini şi Di Maio ar putea cu uşurinţă să formeze un guvern fără ajutorul PD, deoarece împreună ar deţine peste 50% dintre voturi.

Mai mult, Salvini a afirmat anterior că nu doreşte să se alăture unei coaliţii cu PD, “care a fost respins de italieni”.

Partidul Democrat, care şi-a declarat în mai multe ocazii intenţia de a intra în opoziţie pentru a se duela cu Mişcarea Cinci Stele, probabil nu va accepta o coaliţie cu Liga sau cu Di Maio.

O alianţă între Salvini şi Di Maio ar duce la formarea unui guvern în întregime anti-UE, întrucât Mişcarea Cinci Stele şi Liga au ameninţat de mai multe ori blocul european.

Această posibilitate a fost scoasă în evidenţă cu o zi înaintea alegerilor italiene de către fostul strateg şef al Casei Albe, Steve Bannon, care la acea vreme se afla în vizită în Italia.

“Cred că ar fi fantastic dacă toate partidele populiste ar fi capabile să îşi unească eforturile în cadrul unei coaliţii; ei vor frânge inima Bruxelles-ului şi ar speria foarte tare Uniunea Europeană”, a precizat Bannon.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe