Italia: Erupţie puternică a vulcanului Stromboli trimite salve de lavă spre cer şi în mare

Erupţie a vulcanului italian Stromboli, decembrie 2017.
Erupţie a vulcanului italian Stromboli, decembrie 2017. (Captură YouTube)

Imagini spectaculoase au fost surprinse cu lavă aruncată în mare când o staţiune de vacanţă italiană a fost zguduită de o puternică erupţie a vulcanului Stromboli.

Experţii au înregistrat niveluri ridicate de activitate seismică a vulcanului Stromboli din Insulele Eoliene, în nordul Siciliei.

Erupţia are loc după o explozie majoră care a zguduit vulcanul la 1 decembrie, potrivit secţiunii Catania a Institutului Naţional de Geofizică şi Vulcanologie (INGV) din Italia, care monitorizează Stromboli.

Erupţia este însoţită de o creştere semnificativă a presiunii infrasonice.

Imaginile video incredibile arată cum lava se scurge din vârful muntelui în mare, situaţia fiind monitorizată îndeaproape de INGV şi Departamentul Apărării Civile.

Un nou flux de lavă a putut fi văzut emanând din craterul nord-estic al vulcanului în 15 decembrie.

Fluxul de lavă s-a oprit, dar activitatea vulcanică rămâne la un nivel ridicat şi accesul pe cele mai înalte pante ale vulcanului a fost închis din motive de siguranţă.

Stromboli este unul dintre cei mai activi vulcani din lume şi a erupt aproape continuu din 1932. Stromboli a înregistrat erupţii pe perioada ultimilor 2.000 de ani.

Văzute de la distanţă, erupţiile pe cerul nopţii au fost numite “farul Mediteranei”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură