O mulţime de cutremure în Pacific la sfârşitul săptămânii trecute

(Captură Imagine)

Sfârşitul săptămânii trecute a fost activ în ceea ce priveşte cutremurele ce s-au produs în lume, fiind raportate peste 36 de cutremure de-a lungul liniilor de falie şi a punctelor vulcanice sensibile.

Cel mai recent cutremur a avut magnitudinea de 5,2 şi a fost înregistrat vineri dimineaţă la nord de oraşul-port ecuadorian Guayaquil, în jurul orei locale 8:40 EST. Un alt cutremur major, cu magnitudine 5,2, a avut loc cu 17 ore mai devreme la aproximativ 965 km nord-est în largul coastei statului Panama, iar un cutremur de magnitudine 4,6 lovise deja la aproximativ 320 km în largul coastei peruane.

Totodată, joi, în jurul orei locale 8 p.m. EST, în cealaltă parte a Oceanului Pacific, a avut loc un cutremur de magnitudine 4,9 în largul coastei oraşului Namie, la aproximativ 24 km est de centrala nucleară Fukushima, care a fost puternic afectată în 2011 de un cutremur cu magnitudinea de 8,9 pe scara Richter.

Oficialii niponi au declarat că noul cutremur nu a provocat pagube materiale sau victime.

De asemenea, joi seară, districtul Monterey din California, a fost lovit de trei noi replici după un cutremur de magnitudine 4,6 care a avut loc luni şi care a fost simţit până în San Francisco.

Cele trei replici noi au avut o magnitudine cuprinsă între 2,9 şi 3,8. Până acum s-au înregistrat peste 12 replici, toate provenind din Falia San Andreas. Nu au fost raportat victime sau pagube materiale după niciunul dintre aceste cutremure.

US Geological Survery a precizat vineri, 17 noiembrie, că statul american California fusese lovit în ultimele 24 de ore de 11 seeisme, cele mai puternice dintre ele având o magnitudine de 3,2.