Fost secretar de stat prins cu mâţa-n sac. John Kerry comunică în secret cu Autoritatea Palestiniană, scurt-circuitând politica lui Donald Trump

Razboiul establishmentului politic american cu Donald Trump si Israelul a devenit mai evident după ce, săptămâna trecută, presa israeliană a vehiculat rapoarte privind întalniri ale fostului secretar de stat american cu lideri ai Autorităţii Palestiniene
Fostul Secretar american de Stat pentru Externe, John Kerry
Fostul Secretar american de Stat pentru Externe, John Kerry (Win McNamee / Getty Images)

La mijlocul săptămânii trecute, în presă israeliană a apărut o ştire - bombă, care, însă a fost suspect de mult muşamalizată de presa mainstream.

Potrivit ziarului Jerusalem Post, fostul secretar de stat american, John Kerry, subminează în mod activ politica preşedintelui Trump folosind canale proprii de comunicare cu reprezentanţii preşedintelui Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas.

Iniţiativa lui Kerry a inclus faptul că fostul secretar de stat i-a transmis lui Abbas să "reziste şi să fie puternic", să nu "cedeze preşedintelui Trump" până când democraţii vor reuşi să-l înlăture pe Trump de la putere. Kerry ar fi spus chiar că se gândeşte să candideze pentru prezidenţialele din 2020.

Raportul survine pe fondul unei răciri considerabile a relaţiilor dintre Casa Albă şi Autoritatea Palestiniană, apărută după ce Trump a introdus măsuri, în prima parte a lunii decembrie, de a recunoaşte oficial Ierusalimul drept capitală a Israelului. Iniţiativele au fost urmate de avertismente din partea preşedintelui american de reducere a ajutorului acordat de SUA teritoriilor palestiniene. Poziţia lui Donald Trump a fost reiterată joi, la Forumul Economic Mondial de la Davos, unde Trump a indicat că ar putea reduce ajutoarele cu 700 milioane USD "dacă [palestinienii, n.r.] nu se aşează şi negociază pacea".

Potrivit Jerusalem Post, care citează informaţii publicate în Maariv, Kerry, care a fost sef al diplomaţiei în ultimul mandat al lui Obama, "a menţinut contactul cu oficialii Autorităţii Palestiniene" şi acum încearcă să construiască în secret un plan separat de pace, scurt-circuitând administraţia actuală a Statelor Unite. Planul ar fi implementat, aparent, odată ce Trump va fi scos din funcţie.

Învinuirile se bazează pe o întâlnire recentă, la Londra, între John Kerry şi un asociat apropiat al lui Abbas, Hussein Agha, considerat cel mai înalt şi mai vechi negociator cu Israelul in procesul de pace.

Conform Jerusalim Post: Maariv a raportat că fostul secretar de stat american John Kerry s-a întâlnit la Londra cu un asociat apropiat al preşedintelui Autorităţii Palestiniene, pe nume Hussein Agha, şi a avut o conversaţie lungă şi deschisă cu privire la o varietate de subiecte. Agha a raportat aparent detaliile conversaţiei cu oficialii AP din Ramallah. Un oficial de la AP a confirmat pentru Maariv că întâlnirea a avut loc.

Explozivă nu este numai iniţiativa unui fost oficial senior de la Casa Albă, luată fără consimţământul actualei administraţii, ci chiar amănuntele relevate în discuţie.

Kerry i-ar fi cerut lui Agha să transmită un mesaj lui Abbas şi să-l roage să "reziste şi să fie tare". "Spune-i", i-a spus Kerry lui Agha, "că trebuie să menţină un spirit puternic şi să tragă de timp, să nu renunţe şi să nu cedeze pretenţiilor preşedintelui Trump".

După părerea lui John Kerry, Trump nu va mai rămâne în funcţie mult timp, vehiculându-se ideea că sunt şanse ca Trump să nu rămână la Casa Albă încă un an.

Kerry a oferit ajutorul său palestinienilor care încearcă să avanseze procesul de pace şi a recomandat lui Abbas să-şi prezinte propriul plan de pace. "Poate că este timpul ca palestinienii să-şi definească principiile pentru pace şi să prezinte un plan pozitiv", a sugerat Kerry. El a promis să-şi folosească toate contactele şi toate abilităţile pentru a obţine sprijinul pentru un astfel de plan. El i-a cerut lui Abbas, prin intermediul lui Agha, să nu atace SUA, sau administraţia Trump, ci să se concentreze asupra atacurilor personale asupra lui Trump, despre care Kerry spune că este singurul şi direct responsabil pentru situaţie.

Dacă este adevărat, acest lucru ar implica faptul că John Kerry a reuşit să controleze un întreg canal diplomatic cheie, aflat în centrul diplomaţiei americane din Orientul Mijlociu, creând "o iniţiativă alternativă de pace" care ar câştiga "sprijin internaţional" în afara canalelor Casei Albe.

Deşi Kerry nu a comentat public afirmaţiile, un asociat neidentificat din apropierea fostului secretar de stat a declarat pentru Boston Magazine, la o zi după ce raportul israelian a ajuns în mass media, că "povestea este pur şi simplu falsă". "Acelea nu sunt cuvintele Secretarului Kerry, vederile sale sau poziţiile sale în procesul de pace din Orientul Mijlociu; nicio persoană cu mintea întreagă nu ar dori să transmită asemenea bombe prin emisari străini ". Boston Magazine a mai spus: "Agha a negat de asemenea că o astfel de discuţie ar fi avut loc, potrivit unei surse apropiate de el", evitând să-l citeze pe ajutorul lui Abbas.

Un alt element îngrijorător, deşi nu şocant, având în vedere războiul deja deschis care se duce în SUA împotriva preşedintelui Donald Trump, se referă la războiul dus de "deep state" împotriva lui Trump. Conform Jerusalim Post:

Potrivit raportului, referindu-se la preşedinte, Kerry a folosit termeni derogatorii şi chiar mai rău. Kerry s-a oferit să contribuie la crearea unei iniţiative alternative de pace şi a promis că va ajuta la strângerea sprijinului internaţional, printre altele, al europenilor, al statelor arabe şi al comunităţii internaţionale.

Kerry a sugerat că mulţi din establishment şi din comunitatea de informaţii americane, sunt nemulţumiţi de prestaţia lui Trump şi de modul în care acesta conduce America. Kerry şi-a surprins interlocutorul spunând că are în vedere în mod serios să candideze la preşedinte în 2020. Când a fost întrebat despre vârsta lui avansată, a spus că nu este mult mai în vârstă decât Trump şi nu are o problemă de vârstă.

Raportul din Jerusalem Post a adăugat că, după părerea lui Kerry nici republicanii "nu ştiu ce să facă cu Trump şi sunt foarte nemulţumiţi de el şi că este nevoie de răbdare şi timp pentru a trece prin această perioadă dificilă".

Deşi confirmarea din partea lui Abbas sau Kerry probabil că nu va veni niciodată, aserţiunea că John Kerry, l-a îndemnat pe Abbas să "reziste şi să fie tare" până când Trump nu mai este în funcţie, aminteşte de incidentul în care preşedintele american de atunci (martie 2012), Barack Obama a fost surprins vorbind omologului său Dmitri Medvedev pe un microfon deschis, spunându-i - relativ la planurile SUA de apărare cu rachete - "După realegerea mea, am mai multă flexibilitate".