China este o ameninţare insidioasă - britanicii sunt supăraţi pe China care falsifică timbre poştale

Şeful de stat Xi Jinping
 
Şeful de stat Xi Jinping   (Foto: Feng Li/Getty Images – Epoch Times Germania)

Devine din ce în ce mai evident că Partidul Comunist Chinez este un actor rău intenţionat care caută să destabilizeze Occidentul, potrivit unui articol de opinie al lui Benedict Rogers, publicat în The Telegraph.

De la alianţa lui Xi Jinping cu Vladimir Putin şi sprijinul pentru războiul acestuia din Ucraina la atacurile cibernetice ale Chinei asupra Parlamentului şi Comisiei Electorale, de la exportul de vehicule electrice la interferenţa în alegeri, Beijingul îşi încordează muşchii în moduri care îl fac nu doar un perturbator, ci şi o ameninţare dintre cele mai insidioase.

Acum, aflăm că nici măcar timbrele poştale nu mai sunt la adăpost de interferenţele Chinei.

China, implicată într-un alt scandal: Are o bază militară secretă în Argentina pentru a-şi dirija rachetele hipersonice

Dezvăluirea faptului că Beijingul se află în spatele flagelului timbrelor contrafăcute care inundă piaţa din Marea Britanie este cel mai recent exemplu a ceea ce a fost descris ca fiind un "război economic" desfăşurat cu "aprobarea tacită" a Partidului Comunist Chinez.

Fabricile care tipăresc timbre contrafăcute în Shanghai, Shenzhen şi Quanzhou urmăresc să fure veniturile întreprinderilor britanice şi să submineze încrederea consumatorilor, semănând neîncredere în rândul publicului britanic în ceea ce priveşte fiabilitatea Poştei Regale.

Marca Poştei a fost deja pătată de scandalul informatic Horizon şi riscă să fie afectată şi mai mult de infracţionalitatea practicată de Partidul Comunist Chinez. Poate că aceasta este intenţia Beijingului - şi înseamnă că nicio instituţie sau corporaţie nu este în siguranţă.

O anchetă a Agenţiei de spionaj intern a Canadei confirmă: China a intervenit în ultimele două alegeri

Tentaculele Beijingului comunist se întind pe o distanţă mare. Vara trecută, Comisia pentru Informaţii şi Securitate (ISC) a Camerei Comunelor a declarat că China a pătruns în "fiecare sector" al economiei britanice, într-un atac "la nivelul întregului stat", la care răspunsul guvernului a fost "total inadecvat". Fără o acţiune rapidă şi decisivă, ne confruntăm cu un "scenariu de coşmar", în care China ar putea reprezenta "o ameninţare existenţială" la adresa democraţiei liberale.

Se dovedeşte că ISC are dreptate - iar răspunsul guvernului este încă prea lent şi prea slab. Sancţiunile sale slabe împotriva a două persoane chineze şi a unei companii chineze acuzate de piraterie informatică împotriva Parlamentului şi a Comisiei Electorale au fost descrise pe bună dreptate de către Sir Iain Duncan Smith MP ca fiind asemănătoare cu "un elefant care dă naştere unui şoarece".

Deputatul SNP Stewart McDonald a spus că guvernul a venit la "un schimb de focuri cu o lingură de lemn".

Universităţile noastre sunt încă mult prea dependente de finanţarea chineză, ceea ce compromite libertatea academică şi libertatea de exprimare în campusurile din Marea Britanie.

Camerele de securitate fabricate de companii chinezeşti precum Hikvision sunt încă utilizate pe scară largă în Marea Britanie.

Şi, cu toate că guvernul a luat unele măsuri, cum ar fi interzicerea Huawei din reţeaua britanică de telecomunicaţii 5G, eliminarea camerelor de supraveghere chinezeşti de pe site-uri guvernamentale sensibile şi interzicerea utilizării TikTok pe telefoanele guvernamentale, nu a făcut nimic pentru a împiedica angajaţii guvernamentali, inclusiv miniştrii, să aibă TikTok pe telefoanele personale - lăsându-i vulnerabili.

China furnizează Rusiei informaţii prin satelit pentru scopuri militare, avertizează SUA, potrivit unui raport

Noile tehnologii, în special modulele IoT celulare din atât de multe echipamente folosite zilnic de noi - de la ceasuri, becuri şi maşini la echipamente medicale, camere de securitate şi sisteme de satelit - ar putea fi transformate în arme, după cum au avertizat expertul pe domeniul China Charles Parton şi Coaliţia pentru tehnologii sigure.

Autorul articolului din The Telegraph, Benedict Richard Victor Rogers - un activist şi jurnalist britanic pentru drepturile omului care activează în Londra, afirmă că el însuşi a fost "într-o mică măsură, [...] o ţintă a interferenţelor Beijingului".

"Am primit zeci de scrisori anonime, ameninţătoare, trimise la adresa mea privată de domiciliu, cu timbru poştal şi ştampilă din Hong Kong. Prima, care a sosit în 2018 şi a fost trimisă şi tuturor vecinilor mei, purta o fotografie cu mine şi cuvintele 'supravegheaţi-l'.

Mama mea, care locuieşte într-o altă parte a ţării, a primit deja scrisori în care i se cerea să îi spună fiului ei să 'tacă din gură'. M-am întrebat de multe ori cum de expeditorul a obţinut adresa mea şi a mamei mele şi a avut resursele necesare pentru a trimite scrisori şi pe toată strada mea.

Am fost, de asemenea, supus unor tentative de uzurpare a identităţii, cu conturi false de e-mail şi Twitter create folosind numele, biografia şi fotografia mea, dar difuzând comentarii pe care eu nu le-aş face niciodată", relatează Benedict Rogers.

Un complot de hacking chinezesc a vizat milioane de conturi online din SUA, inclusiv ale oficialilor americani

Jurnalistul mai spune că în 2017 a fost eliminat de pe lista candidaţilor Partidului Conservator, fără prea multe explicaţii, la scurt timp după ce i s-a refuzat public intrarea în Hong Kong, la ordinul Beijingului.

"Ulterior am aflat că, în acea perioadă, ambasadorul chinez de atunci i-a telefonat preşedintelui de la acea vremei al Partidului Conservator în legătură cu mine", mai spune el.

Citiți și Un biolaborator ilegal din California a primit 1,3 milioane USD de la bănci chineze [Comitetul Camerei Reprezentanţilor a SUA]

În concluzie, jurnalistul britanic afirmă că "este timpul să ne dăm seama de dimensiunea ameninţării şi să acţionăm" şi mai declară că ştampilele false necesită un răspuns robust, cu sancţiuni dure, specifice şi semnificative.

"Nu este bine ca prim-ministrul să catalogheze China drept o "provocare care defineşte o epocă". Atunci când nici măcar timbrele Royal Mail cu imaginea monarhului nu sunt de încredere, este timpul să recunoaştem regimul de la Beijing aşa cum este: o ameninţare extrem de gravă şi rău intenţionată la adresa economiei, securităţii şi libertăţii noastre - şi să regândim în totalitate politica noastră privind China", conchide el.

Benedict Rogers este co-fondator şi director executiv al Hong Kong Watch, vicepreşedinte al Comisiei pentru drepturile omului din cadrul Partidului Conservator şi autor al cărţii The China Nexus: Thirty Years In and Around the Chinese Communist Party's Tyranny (Treizeci de ani în şi în jurul tiraniei Partidului Comunist Chinez).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii