Erdogan îi prezintă scuze lui Putin pentru doborârea avionului militar rus

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a prezentat scuze pentru doborârea avionului militar rus de către armata turcă în noiembrie anul trecut, a anunţat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Împăcarea ruso-turcă survine pe fondul normalizării relaţiilor dintre Turcia şi Israel.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu (st) şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu (st) şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan. (Captură Foto)

Recep Tayyip Erdogan şi-a exprimat regretul faţă de doborârea avionului de vânătoare Su-24 într-un mesaj adresat preşedintelui rus Vladimir Putin, relatează The Associated Press şi Reuters, citate de news.ro. Totodată, preşedintele turc i-a dat asigurări omologului său că va face tot ce-i stă în putere pentru a îmbunătăţi relaţiile dintre Ankara şi Moscova, a subliniat Dmitri Peskov. De asemenea, şeful statului turc şi-a exprimat „simpatia şi (a transmis) condoleanţe“ familiei pilotului rus ucis în teritoriul sirian, potrivit unui material publicat pe site-ul Kremlinului.

„Le împărtăşesc durerea din tot sufletul“, a adăugat Erdogan. Potrivit lui Peskov, preşedintele turc s-a arătat dispus să coopereze cu Rusia în lupta împotriva terorismului şi în soluţionarea crizelor din regiune.

Înainte de anunţul Kremlinului, premierul turc Binali Yildirim a vorbit luni dimineaţă despre „evoluţii frumoase“ în relaţiile turco-ruse, dar nu a oferit detalii. Ankara a înfuriat Moscova după ce a refuzat să prezinte scuze faţă de doborârea, la 24 noiembrie 2015, a unui avion de vânătoare SU-24 mobilizat în Siria.

Rusia a răspuns prin impunerea unor sancţiuni comerciale şi în domeniul turismului. Putin afirma, la vremea impunerii sancţiunilor împotriva Turciei, că ele vor fi ridicate atunci când Turcia îşi va prezenta scuze.

Normalizarea relaţiilor Israel-Turcia

Interesant este că deescaladarea conflictului ruso-turc survine pe fondul normalizării relaţiilor dintre Israel şi Turcia şi a consolidării celor dintre Israel şi Rusia, premierul israelian Benjamin Netanjahu acţionând ca un mediator.

Israelul şi Turcia şi-au oficializat luni normalizarea relaţiilor bilaterale după şase ani de tensiuni diplomatice, anunţ salutat de ONU ca un "semnal de speranţă" pentru crizele din Orientul Mijlociu, scrie AFP, citată de Hotnews. Revenirea ambasadorilor în cele două ţări va pune capăt în cel mai scurt timp crizei diplomatice care datează din 2010.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că vor fi "consecinţe pozitive pentru economia" ţării sale, care caută pieţe de desfacere pentru rezervele de gaze naturale pe care va începe să le exploreze în Marea Mediterană.

Despăgubiri pentru turcii ucişi pe nava Mavi Marmara

Relaţiile dintre cele două ţări s-au degradat progresiv în cursul anilor 2000, ca reacţie la asaltul sângeros al comandourilor israeliene împotriva Mavi Marmara, o navă închiriată de un ONG turc care încerca să spargă blocada impusă de Israel Fâşiei Gaza. Această operaţiune s-a soldat cu moartea a zece turci.

Israelul s-a angajat să acorde despăgubiri în valoare de 20 de milioane de dolari familiilor celor zece turci ucişi în asaltul împotriva navei Mavi Marmara, în schimbul renunţării de către Ankara a acţiunii în justiţie împotriva militarilor israelieni.

Ajutoare pentru Gaza, blocada rămâne în vigoare

Turcia a pus trei condiţii pentru normalizarea relaţiilor: scuze publice pentru asalt, despăgubiri financiare şi ridicarea blocadei din Gaza, controlată de mişcarea Hamas. Dintre acestea, Netanyahu a refuzat ridicarea blocadei pe motiv că "este un interes de securitate foarte important pentru noi”. Pentru Israel, blocada este importantă pentru a împiedica intrarea de materiale ce ar putea permite grupărilor armate din Gaza să producă armament artizanal.

Acordul turco-israelian prevede însă că Turcia va livra vineri peste 10.000 tone de ajutoare umanitare din portul turc Mersin (sud) spre portul israelian Ashdod, pentru palestinienii din Fâşia Gaza.

Pe de altă parte, presa israeliană afirma că Ankara s-a angajat să împiedice Hamas să efectueze activităţi anti-israeliene de pe teritoriul său.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe