Dumitru Alaiba: Tragedia de la Institutul Mamei şi Copilului e mai degrabă o crimă

Cazul tinerei care a născut în baia IMC a atras atenţia tuturor. Şi, dacă autorităţile vin cu tot felul de scuze, societatea civilă critică dur acest incident.
(facebook.com)
Maria Maevschi
05.01.2018

Citind titlurile cu ”Tragedia de la Institutul Mamei şi Copilului”, directorul de programe în cadrul Centrului pentru Politici şi Reforme (CPR), Dumitru Alaiba, consideră că aceasta nu este o tragedie ci, mai degrabă, o crimă.

„Asta nu e tragedie. O tragedie e un accident oribil, o întâmplare extrem de nefericită. Ceea ce se întâmplă în instituţiile statului (în închisori, în spitale) este rezultatul politicilor, al managementului extrem de neprofesionist, al indiferenţei funcţionarilor şi da, al corupţiei. Nu e tragedie, e crimă”, a scris activistul civic pe contul său de socializare.

În context, acesta a ţinut să explice că pentru o asemenea crimă într-un sistem sănătos ar trebui să zboare capete la cel mai înalt nivel, inclusiv la nivel de prim-ministru, "demisie de onoare", „asta atunci când onoarea ţi-e mai scumpă decât fotoliul. Când n-o ai, te ţii de fotoliu cu unghiile”.

Totuşi, Dumitru Alaiba continuă să spere că moldovenii vor trece de valul acesta negru întregi şi, relativ, nevătămaţi. „Dar tot mai des observ demnitarii noştri cum vorbesc despre ”pesimismul din societate”. Iată, aşa au identificat ei problema - pesimismul nostru. Vor să ne lecuiască de pesimism, în loc ei să se lecuiască de cleptomanie”, a punctat directorul de programe CPR Moldova.

La rândul său, fostul premier moldovean, Ion Sturza, consideră că ceea ce i s-a întâmplat tinerei care a născut în baia Institutului Mamei şi Copilului este o ruşine.

„Iese şeful peste maternitate şi bâlbâie s-a respectat protocolul, s-a creat o comisie. Spune omule, e o ruşine, ne pare foarte rău, vom fi alături de tânără, ne cerem scuze. Iese o prietenă a guvernării şi trânteşte franc, şi ce că a fost ucis un om în penitenciar, avem şi gardieni buni, şi ce că cineva a trecut prin momente horror într-o maternitate “model”, avem şi medici buni”, a scris Ion Sturza pe pagina sa de Facebook, specificând că Moldova are şi oameni buni, mai rău e că „omenie nu avem. Aşa şi trăim”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor