Dumitru Alaiba: Timp de 30 de ani tot ce agonisim ni se fură periodic

Liderii altor state vor fi mereu respectaţi de oameni pentru viaţa modestă pe care au dus-o şi pentru că nu s-au îmbogăţit furându-şi poporul, ba chiar şi-au rupt ţările de trecutul comunist, a menţionat directorul de programe CPR Moldova.
Dumitru Alaiba, director de programe CPR Moldova
Dumitru Alaiba, director de programe CPR Moldova (europalibera.org)

Lumea în care trăim se schimbă, scrie, pentru Europa Liberă, Dumitru Alaiba, director de programe în cadrul Centrului pentru Politici şi Reforme (CPR). În opinia activistului civic, deşi sunt încă foarte multe de făcut până la acea lume ideală, niciodată „nu am fost atât de liberi, atât de educaţi, atât de informaţi”, şi asta datorită unor oameni buni care se dedică acestui proces, „fie în medicină, fie în ştiinţă, fie în ocrotirea mediului, fie în politică”.

În context, directorul de programe CPR Moldova a ţinut să specifice că Aeroportul din Tallinn poartă numele lui Lennart Meri, al doilea preşedinte al Estoniei, Aeroportul din Praga se numeşte Václav Havel, primul preşedinte al Cehiei, Aeroportul din Gdansk poartă numele lui Lech Walesa, primul preşedinte al Poloniei, menţionând că toţi aceşti oameni şi-ar fi dăruit viaţa unei idei în care credeau - de a construi o ţară, de a ajuta o naţiune să se ridice din genunchi.

Activistul a mai punctat că cetăţenii îi vor iubi şi respecta mereu pentru dăruirea de sine, se vor mândri cu ei şi vor mulţumi mereu că au avut parte de ei, că au dus o viaţă modestă şi nu s-au îmbogăţit, „pentru că nu au furat. În schimb au ajutat o ţară întreagă să se rupă de trecutul comunist. Acum aceste ţări sunt de nerecunoscut. A trecut o generaţie, nici 30 de ani”.

„Ai noştri nu au meritat nici măcar o stradă în numele lor. E adevărat că aeroportul pot să şi-l denumească cum vor, pentru că acum le aparţine. Şi noi am fi putut trăi într-o cu totul altă ţară, dacă ai noştri pur şi simplu nu furau şi, pur şi simplu se gândeau la nevoile oamenilor, nu la interesele proprii. Asta e tot ce trebuiau să facă. Istoria poate şi o să-i judece pe ai noştri, dar în puşcărie nu îi va băga”, a adăugat Dumitru Alaiba.

Totodată, Alaiba a ţinut să precizeze că nu este de acord cu opinia unor lideri de opinie care încearcă să convingă că politicienii care îi conduc pe moldoveni sunt ceea ce merită, ei fiind oglinda întregii ţări.

„Refuz acest gând. Chiar aşa o opinie proastă să ai despre un popor din care faci parte? Să spui că asta e tot ce merită? Noi suntem un popor de oameni muncitori care şi-a pierdut demnitatea şi speranţa în ziua de mâine. Pentru că timp de 30 de ani tot ce agonisim ni se fură periodic. Suntem trei milioane de oameni care muncesc din greu pentru ca 300 de familii să ducă o viaţă excelentă pe spatele nostru. Şi nu mai vedem sensul să muncim”, a conchis Dumitru Alaiba.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe