Văduva lui Navalnîi, înainte de reînvestirea preşedintelui rus: "Fundamentul regimului Putin este minciună şi corupţie"

Iulia Navalnaya, văduva regretatului lider al opoziţiei Alexei Navalnîi (Getty Images)
Redacţia
08.05.2024

Iulia Navalnaia l-a catalogat pe Vladimir Putin drept "mincinos, hoţ şi criminal" cu câteva ore înainte ca preşedintele rus să depună jurământul pentru al cincilea mandat obţinut în urma unui simulacru de alegeri prezidenţiale desfăşurate în martie, relatează Independent.

Potrivit sursei citate, Navalnaia, soţia regretatului lider al opoziţiei Alexei Navalnîi, şi-a îndemnat susţinătorii să continue "lupta" împotriva regimului "corupt" al lui Putin.

"Cu fiecare mandat al său, totul se înrăutăţeşte şi este înfricoşător să ne imaginăm ce se va mai întâmpla cât timp va rămâne Putin la putere. Fundamentul regimului Putin este minciuna şi corupţia", le-a spus Navalnaia, care este exilată din Rusia într-o locaţie necunoscută, susţinătorilor săi într-un mesaj video înainte de ceremonie.

SUA se alătură celor 20 de state UE în decizia de a boicota ceremonia de învestire a lui Putin la preşedinţia Rusiei

Reamintim că Alexei Navalnîi, care a supravieţuit unei tentative de asasinat a Rusiei prin otrăvire cu noviciok, a murit într-o închisoare din Arctica în februarie, după ce a fost încarcerat pentru mai multe aşa-zise infracţiuni, inclusiv terorism, despre care susţinătorii săi au spus că au fost motivate politic.

"Sume uriaşe de bani ne sunt furate în fiecare zi pentru a finanţa bombardamente asupra unor oraşe paşnice, poliţia antirevoltă care bate oamenii cu bastoane, propagandiştii care răspândesc minciuni. Şi, de asemenea, pentru propriile lor palate, iahturi şi avioane private. Şi atât timp cât acest lucru continuă, nu putem opri lupta", a adăugat văduva sa.

Declaraţiile Iuliei Navalnaia vin în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin a fost învestit pentru un nou mandat de şase ani marţi dimineaţă, în cadrul unei ceremonii la Kremlin, boicotate de mai multe state occidentale.

Putin ordonă exerciţii nucleare în viitorul apropiat. Vor participa trupe poziţionate în apropiere de Ucraina

Aflat la putere fie ca preşedinte, fie ca prim-ministru din 1999, Putin îşi începe noul mandat la mai bine de doi ani după ce a trimis zeci de mii de soldaţi să invadeze Ucraina, într-un război în urma căruia au murit mulţi civili.

La 71 de ani, Putin domină peisajul politic intern. Pe scena internaţională, el este blocat într-o confruntare cu ţările occidentale, pe care le acuză că folosesc Ucraina ca pe un vehicul pentru a încerca să învingă şi să dezmembreze Rusia.

Victoria lui Putin la prezidenţialele de anul acesta nu a fost nicio surpriză pentru nimeni, întrucât alegerile au fost strict controlate de oamenii Kremlinului, iar doi candidaţi cu idei anti-război au fost excluşi din "motive tehnice".

Şeful diplomaţiei europene nu vrea ca liderii UE să participe la învestirea lui Putin în funcţia de preşedinte

Marea Britanie, Canada şi majoritatea naţiunilor din Uniunea Europeană au decis, de asemenea, să boicoteze depunerea jurământului, dar Franţa a declarat că îşi va trimite ambasadorul.

Ucraina a declarat că evenimentul a urmărit să creeze "iluzia legalităţii pentru rămânerea aproape pe viaţă la putere a unei persoane care a transformat Federaţia Rusă într-un stat agresor şi regimul de guvernare într-o dictatură".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor