Partidul în criză: China organizează tururi de închisoare pentru oficiali

Zhou Yongkang, fostul şef absolut al Securităţii chineze
Zhou Yongkang, fostul şef absolut al Securităţii chineze (Liu Jin / AFP / Getty Images)

Partidul Comunist Chinez (PCC) organizează tururi la închisoare, pentru oficialii guvernamentali, cu scopul de a încuraja funcţionarii publici să nu se implice în activităţi ilegale.

Presa chineză de stat a raportat că principalul organism al PCC pentru combaterea corupţiei – Comisia Centrală pentru Inspectarea Disciplinei – organizează aceste tururi pentru ca membrii de partid să fie conştienţi de urmările faptelor de corupţie.

Peste 70 de oficiali şi soţiile lor din provincia centrală Hubei au petrecut o zi la închisoare pentru a vizita deţinuţi, printre aceştia aflându-se şi unii dintre foşti lor colegi de partid.

Unii internauţi chinezi au lăudat programul ca fiind un “avertisment educativ”, în timp ce alţii au luat în derâdere aceste “vizite”.

PCC a promis că va lupta împotriva corupţiei şi mai multe figuri politice de top au fost investigate şi/sau întemniţate în anii recenţi.

Totuşi, criticii regimului, diverşi analişti politici şi activişti pentru drepturile omului au declarat că această “campanie împotriva corupţiei” este de fapt o campanie de înlăturare a celor care ar reprezenta un pericol pentru actualul lider chinez, Xi Jinping.

Mita, corupţia oficialilor şi acoperirea fărădelegilor acestora au devenit exact lucrurile care mai ţin Partidul la putere, după ce, în 1989, masacrarea demonstraţiilor studenţeşti cu tancurile au aruncat pe geam orice urmă de sperantă că regimul fondat de dictatorul Mao Tsedun va renunţa la controlul impus cu ţeava puştii.

Procurorii chinezi din oraşul Tianjin l-au pus recent sub acuzare pe fostul şef al securităţii Partidului Comunist Chinez, Zhou Yongkang, pentru luare de mită, abuz de putere şi divulgare de secrete de stat, conform mass mediei oficiale.

Epoch Times anunţa de acum doi ani că se pregătea acţionarea lui Zhou Yongkang în justiţie pentru corupţie, şi apoi despre punerea lui sub arest la domiciliu, precum şi adevăratul seism produs de lupta din culise care se desfăşoară în interiorul Partidului Comunist Chinez, pornită după ce actualul preşedinte chinez, Xi Jinping, a ajuns la putere.

Deşi fostul ţar al securităţii chineze a fost anchetat pentru corupţie, adevăratele sale "păcate" sunt organizarea de lovituri de stat împotriva actualului preşedinte, Xi Jinping, în momentul în care acesta se pregătea să ia puterea.

Zhou Yongkang forma, împreună cu fostul preşedinte chinez Jiang Zemin, aşa numita bandă de la Shanghai, un grup de oficiali corupţi, de gardă veche, care au guvernat prin corupţie şi au acumulat o putere uriaşă la începutul anilor '90.

Corupţia, delaţiunea şi lipsa de încredere pe care Partidul Comunist le-a propagat de la începutul existenţei sale au ajuns să submineze economia, politica şi fibra socială în China. Fostul preşedinte Hu Jintao a atras atenţia în mai multe rânduri asupra lipsei de moralitate care a a devenit un flagel naţional.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe