Raport neconfirmat: fostul dictator chinez Jiang Zemin ridicat din reşedinţa sa şi plasat în custodia forţelor speciale

Conform unor surse anonime ale Epoch Times, campania de epurare a preşedintelui chinez Xi Jinping se apropie de apogeu: ţinta sa, Jiang Zemin, fostul lider al Partidului Comunist Chinez, ar fi fost mutat din reşedinţa sa şi plasat în custodia armatei, în Beijing.
Fostul lider comunist chinez Jiang Zemin, supranumit "broscoiul" pentru înfăţişarea sa dezagreabilă.
Fostul lider comunist chinez Jiang Zemin, supranumit "broscoiul" pentru înfăţişarea sa dezagreabilă. (Captură Foto)

La foarte scurt timp de la preluarea puterii de către actualul preşedinte chinez, Xi Jinping, la cel mai înalt nivel al conducerii Partidului a început o luptă pe viaţă si pe moarte între un grup obscur de putere din interiorul nomenklaturii comuniste - numit banda din Shanghai - si noua conducere.

Asupra lui Xi Jinping, din sursele noastre, au fost comise cel puţin două încercări de lovitură de stat, care l-au împins pe liderul chinez ca sub adăpostul unei campanii "anti-corupţie" să înceapă un val de epurare politică ce ţintea grupul de putere coagulat în jurul fostului dictator chinez Jiang Zemin.

Campania - care durează deja de 3 ani şi a aruncat oameni "de neatins" din ierarhia Partidului Comunist Chinez - precum magnatul Bo Xilai, sau fostul ţar al Securităţii, Zhou Yongkang - pare că se apropie tot mai mult de sfârşit: Jiang Zemin, fostul lider al Partidului Comunist Chinez şi dirijorul din umbră al bandei din Shanghai, a fost mutat din reşedinţa sa şi se află în custodia armatei din Beijing, potrivit unei surse anonime din China.

Astfel, în 10 iunie, la ora 4:00 a.m., Jiang a fost ridicat din locuinţa sa şi predat unei echipe de forţe speciale din cadrul poliţiei, la ordinele comandantului departamentului însărcinat cu securitatea cadrelor senioare pensionate din Partid, a declarat sursa, care face, la rândul său, parte din respectivul departament.

Echipa l-ar fi condus pe Jiang într-un complex militar ce aparţine Regiunii Militare Beijing şi l-a predat unui general-locotenent şi unui colonel senior din cadrul Armatei de Eliberare a Poporului. O persoană în civil, aparent un fel de agent de securitate, a fost de asemenea de faţă la predarea lui Jiang Zemin, potrivit sursei.

Sursa a declarat publicaţiei Epoch Times că ordinul pentru ridicarea lui Jiang Zemin a venit de la Comitetul Central al Armatei, organism care face legătura dintre Biroul Politic Permanent al Partidului şi conducerea Armatei.

Conform sursei, întreaga operaţiune a fost strict secretă.

Deşi ziarul nostru a publicat o serie de articole despre lupta crâncenă care se dă la vârful Partidului Comunist Chinez, între banda din Shanghai - şi actualul preşedinte Xi Jinping, rapoartele privind ultimele evoluţii nu sunt deocamdată confirmate.

Dat fiind faptul că Jiang Zemin patrona o reţea vastă de corupţie în sânul Partidului, informaţiile pot avea implicaţii majore pentru stabilitatea socială a Chinei, deja pusă la încercare de criza financiară care a lovit economia chineză. Confirmarea acestor rapoarte poate lua luni de zile din cauza secretomaniei Partidului Comunist Chinez.

Anterior acestei evoluţii au existat relatări conform cărora cei doi fii ai lui Jiang Zemin au fost plasaţi sub control.

Zheng Enchong – un binecunoscut avocat pentru drepturile omului din Shanghai ce a fost plasat sub arest la domiciliu după ce a intrat într-o dispută cu oficiali ai bandei din Shanghai – a declarat publicaţiei Epoch Times faptul că în luna martie lui Jiang şi fiilor săi li s-a restricţionat deplasarea.

Zheng Enchong susţine că informaţia i-a parvenit din surse “extrem de sigure”, adăugând că relaxarea restricţiilor asupra propriei sale persoane reprezintă o dovadă de susţinere în acest sens.

Discutând cu reporterii postului de radio internaţional Sound of Hope în 14 iunie, Zheng a declarat că a fost invitat recent la o reuniune a foştilor săi colegi de clasă, unul dintre ei fiind un fost ofiţer cu funcţie de conducere din Armată. “Ei au declarat că trebuie să vin, deoarece sărbătorim faptul că Jiang Zemin este terminat’”, a precizat Zheng.

Zheng Enchong a adăugat că echipa de poliţie care era însărcinată să îl supravegheze în timpul arestului său a început să discute deschis despre detenţia la domiciliu a lui Jiang Zemin şi a fiilor acestuia.

O sursă apropiată de filiala din Shanghai a Comisiei pentru Inspecţie Disciplinară din cadrul Partidului a declarat publicaţiei Epoch Times la începutul acestei luni că Jiang Mianheng, fiul cel mare al lui Jiang Zemin, se află în prezent sub arest la domiciliu într-o reşedinţă secretă din afara Shanghai-ului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe