Demonstraţie la Moscova. Cere libertate pe internet

(Getty Images)
Andrei Popescu
14.05.2018

Sute de persoane au protestat duminică la Moscova pentru a cere deblocarea aplicaţiei de mesagerie Telegram, potrivit Euronews. Poliţia a făcut aproximativ 20 de arestări la demonstraţie.

Acesta este al treilea protest de când autorităţile ruse au interzis popularul serviciu de mesagerie.

Aplicaţia Telegram a fost blocată în 16 aprilie, după ce compania a refuzat să respecte un ordin judecătoresc, potrivit căruia trebuie să ofere acces serviciilor de securitate ruse la mesajele criptate ale utilizatorilor săi.

“Ei folosesc lupta împotriva terorismului şi temerile legate de bunăstarea copiilor ca pretexte pentru cenzura evidentă, şi cred că acest lucru serveşte intereselor autorităţilor”, a afirmat Ekaterina, care a participat la protestul din capitala rusă.

Iar activistul Erlan Zhurabaiev a afirmat: “Autorităţile îşi consolidează în mod constant controlul asupra Internetului, testându-şi puterea pe unele aplicaţii, precum Telegram. Este o repetare a scenariului chinezesc, când a fost creat un firewall pentru a bloca cetăţenii chinezi de restul lumii”.

Politicianul din opoziţie Mihail Kasianov a amplificat criticile împotriva Kremlinului.

“Guvernul doreşte să ne confişte libertatea”, a precizat el.

Însă Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a declarat că are nevoie de accesul la Telegram pentru a respinge ameninţările la adresa securităţii ţării.

Telegram a declarat că o conformare cu ordinul judecătoresc ar însemna o încălcare a dreptului utilizatorilor săi la intimitate.

Poliţia a efectuat aproximativ 20 de arestări la noul miting din Moscova împotriva deblocării aplicaţiei Telegram.

De asemenea, ministrul rus al Comunicaţiilor, Nikolai Nikiforov, a declarat la începutul acestei luni că o instanţă ar putea lua măsuri pentru a bloca aplicaţia de mesagerie Viber dacă aceasta urmează exemplul Telegram şi va refuza să furnizeze autorităţilor cheile de criptare.

“Dar [FSB] susţine că are nevoie de cheile de criptare pentru asigurarea securităţii ţări, astfel că s-ar putea să apeleze la o instanţă şi să primească un ordin judecătoresc similar”, a declarat Nikiforov mass mediei când a fost întrebat dacă Viber ar putea avea aceeaşi soartă precum Telegram.

Telegram precizează că respectarea ordinului ar constitui o încălcare a confidenţialităţii utilizatorilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor