Ministrul rus al comunicaţiilor: aplicaţia de mesagerie Viber ar putea fi blocată

Ministrul rus al Comunicaţiilor, Nikolai Nikiforov
Ministrul rus al Comunicaţiilor, Nikolai Nikiforov (Getty Images)

Ministrul rus al Comunicaţiilor, Nikolai Nikiforov, a declarat joi că o instanţă ar putea lua măsuri pentru a bloca aplicaţia de mesagerie Viber dacă aceasta urmează exemplul serviciului de mesagerie Telegram şi va refuza să furnizeze Serviciului Federal de Securitate (FSB) cheile de criptare.

“Dacă [FSB] are probleme cu achiziţionarea cheilor de criptare, s-ar putea să apeleze la o instanţă şi să primească un ordin judecătoresc similar”, a declarat Nikiforov mass mediei când a fost întrebat dacă Viber ar putea avea aceeaşi soartă precum Telegram.

Agenţia rusă de stat pentru monitorizarea comunicaţiilor, Roskomnadzor a început în 16 aprilie să aplice decizia instanţei asupra Telegram ca urmare a refuzului acesteia de a furniza FSB-ului cheile de criptare.

Telegram a refuzat să transmită informaţiile, invocând temeri legate de protejarea intimităţii, şi a promis că va menţine aplicaţia în ciuda interdicţiei.

Măsura de a bloca Telegram – care a avut un succes relativ – a amplificat temerile că guvernul urmăreşte să suprime opoziţia la adresa preşedintelui rus Vladimir Putin, care a obţinut recent un nou mandat de şase ani.

În 30 aprilie şi 1 mai, mii de persoane au protestat în Moscova împotriva eforturilor Kremlinului de a bloca Telegram.

Viber, o platformă de mesagerie operată de compania niponă Rakuten, nu este la fel de populară în rândul ruşilor precum Telegram sau serviciul WhatsApp deţinut de Facebook.

Nikiforov a recunoscut că implementarea ordinului judecătoresc pentru blocarea aplicaţiei Telegram a întâmpinat unele obstacole, din moment ce a cauzat probleme majore în segmentul rus al Internetului.

Reţelele de socializare din Rusia au raportat numeroase probleme după ce Roskomnadzor a blocat accesul la adresele de IP asociate cu serviciile de cloud ale giganţilor americani Google şi Amazon pentru a pune în aplicare ordinul judecătoresc de blocare a Telegram.