Moscova sub presiune. Mii de protestatari se opun blocării aplicaţiei Telegram de către Kremlin

Protest la Moscova împotriva eforturilor Kremlinului de a bloca aplicaţia Telegram, 30 aprilie 2018.
Protest la Moscova împotriva eforturilor Kremlinului de a bloca aplicaţia Telegram, 30 aprilie 2018. (Alexander Nemenov/AFP/Getty Images)

Mii de manifestanţi au protestat luni în centrul Moscovei împotriva eforturilor guvernului rus de a bloca populara aplicaţie de mesagerie Telegram.

Manifestanţii au scandat lozinci precum “Putin este un hoţ!” şi au cerut menţinerea libertăţii pe Internet, potrivit RFE/RL.

Liderul opoziţiei Alexei Navalnîi a fost unul dintre miile de manifestanţi la protestul organizat de Partidul Libertarian al Rusiei, care a declarat că blocarea aplicaţiei Telegram reprezintă o “ruşine naţională”.

Unii manifestanţi au afişat pancarte cu mesaje care cereau guvernului să pună capăt încercărilor de a bloca Telegram, care a căzut în dizgraţia autorităţilor din cauza refuzului de a oferi Serviciului Federal de Securitate (FSB) acces la mesajele private ale utilizatorilor aplicaţiei.

Serghei Boiko, liderul Partidului Libertarian, a condus manifestanţii în apelurile lor pentru “oprirea cenzurării Internetului”.

Încercarea de a bloca Telegram a adâncit temerile că guvernul urmăreşte să reducă la tăcere opoziţia, în condiţiile în care Vladimir Putin – care a fost preşedinte sau premier al Rusiei începând cu 1999 – a început un nou mandat prezidenţial de şase ani.

Poliţia l-a oprit pentru scurt timp pe Navalnîi şi i-a cerut să evite declaraţiile sau acţiunile care “nu corespund agendei evenimentului”, care a avut loc cu permisiunea autorităţilor.

Navalnîi a discutat cu manifestanţii, criticând dur încercarea Kremlinului de a bloca Telegram.

De asemenea, Navalnîi a mai precizat că poliţia i-a ordonat să nu ceară manifestanţilor să se alăture unui alt protest organizat de el în ziua de 5 mai.

“Prin urmare, vă cer tuturor să NU participaţi la protestul din 5 mai”, a afirmat el sarcastic. Navalnîi nu a primit autorizaţie din partea autorităţilor pentru organizarea acestui protest.

Susţinătorii aplicaţiei Telegram au protestat din 16 aprilie, când agenţia naţională de reglementare a mass mediei Roskomnadzor a început să aplice o interdicţie – emisă printr-o decizie a instanţei – asupra aplicaţiei din cauza refuzului acesteia de a preda cheile de criptare FSB-ului.

Telegram a invocat temeri legate de confidenţialitate şi a declarat că cererea înaintată de FSB este neconstituţională. De altfel, Telegram a precizat că va menţine aplicaţia activă în ciuda interdicţiei.

Pavel Durov, co-fondator al Telegram care locuieşte în străinătate într-un exil autoimpus, a declarat că mitingul de luni este fără precedent.

“Sunt mândru că eu şi aceşti oameni ne-am născut în aceeaşi ţară. Energia voastră schimbă lumea”, a scris Durov pe site-ul de socializare VKontakte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe