Consultaţiile decontate de stat la medicul de familie devin amintire. Mâna pe portofel sau, la mila medicului

Nemulţumiţi de faptul că principalele revendicări nu şi-au găsit rezolvarea, medicii nu au mai semnat contractele cadru cu Casa de Asigurări de Sănătate. Aşa că vor trebui fie să lucreze gratis, fie să îi taxeze pe pacienţi.
(photos.com)
Ana Ion
21.12.2017

Începând cu 3 ianuarie 2018, cabinetele de medicina familiei nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurări de sănătate. Practic, consultaţiile în cabinetele medicilor de familie vor fi fie contra cost, fie pro bono, în funcţie de decizia fiecărui medic, anunţă, într-un comunicat, Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie.

Potrivit comunicatului, citat de hotnews, motivul este nesemnarea actelor adiţionale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistenţă medicală primară încheiate cu casele de asigurări de sănătate judeţene.

"Cei responsabili de reglementările din sistemul de sănătate şi de asigurarea unei finanţări corecte a segmentului de asistenţă medicală primară dovedesc o disponibilitate extrem de redusă de a modifica ceva consistent", atrag atenţia medicii de familie.

Reamintim în context că, recent, medicii de familie au protestat în faţa Guvernului, nemulţumiţi de disfuncţionalităţile din sistem. Medicii au acuzat birocraţia sufocantă din sistem, faptul că nu-şi pot trata cum trebuie pacienţii de teama de a nu fi sancţionaţi sau penalizaţi precum şi lipsa unei finanţări adecvate. O altă mare nemulţumire a medicilor viza modul în care funcţionează - de fapt, în care mai mult nu funcţionează - softurile Casei de Asigurări de Sănătate. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici

Redăm integral comunicatul Societăţii Naţionale de Medicina Familiei şi Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie:

Prim Ministrul Mihai Tudose, învins de CNAS

În 15 noiembrie a.c. medicii de familie şi pacienţii lor protestau în Piaţa Victoriei împotriva unui sistem de sănătate deteriorat, deviat de la direcţia firească, cauza faptului că poporul român este cel mai bolnav din Europa, în ciuda finanţării crescânde.

Prim-Ministrul Mihai Tudose şi-a manifestat disponibilitatea pentru dialog şi în prezenţa Ministrului Sănătăţii, Ministrului de Finanţe, Preşedintelui interimar al CNAS şi Ministrului Dialogului Social a decis formarea unui grup de lucru cu scopul de a răspunde solicitărilor medicilor de familie, declarând: "Numai Biblia şi Constituţia nu pot fi schimbate acum, aici!" Acest grup de lucru a început să funcţioneze imediat, zeci de ore de discuţii şi consultări consumandu-se în echipe paralele care au abordat atât la CNAS cât şi la Ministerul Sănătăţii debirocratizarea, o nouă abordare a asistenţei medicale primare, o finanţare de tip european, drepturi ale medicilor de familie.

La mai bine de o lună de atunci constatăm că principalele revendicări nu şi-au găsit rezolvarea. Cu excepţia unor minime cosmetizări ale proiectului de Contract-cadru viitor, rezultatele discuţiilor purtate în ultima lună sunt doar promisiuni, amânări, prevederi echivoce, propuneri rămase în analiză şi refuzuri nejustificate ale propunerilor organizaţiilor medicilor de familie. În locul unei creşteri a procentului alocat asistenţei medicale primare de la 5.77% la 10% din Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate, administrat de CNAS, proiectul de buget pentru anul 2018 aflat în acest moment în dezbatere în Parlamentul României, prevede o stagnare la 5.8% !

Cei responsabili de reglementările din sistemul de sănătate şi de asigurarea unei finanţări corecte a segmentului de asistenţa medicală primară dovedesc o disponibilitatea extrem de redusă de a modifica ceva consistent.

Se constată la propriu că autoritatea Prim-Ministrului României este sfidată de funcţionărimea unui sistem inert şi rigid, incapabil de ameliorări de substanţă! Deşi medicii de familie sunt baza piramidei sistemului public de sănătate, CNAS, Guvernul şi Parlamentul României aleg să ignore soarta a peste 25 000 de medici şi asistenţi medicali care oferă servicii medicale întregii populaţii a României.

De aceea, organismele reprezentative ale medicilor de familie, parteneri în Coaliţia Solidari pentru Sănătate consideră această atitudine o jignire majoră adusă pacienţilor şi profesioniştilor din medicina familiei.

Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie anunţă că începând cu data de 3 ianuarie 2018, cabinetele de medicina familiei nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurări de sănătate, ca urmare a nesemnării actelor adiţionale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistenţă medicală primară încheiate cu casele de asigurări de sănătate judeţene.

Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) este o organizaţie profesională, ştiinţifică, nonguvernamentală, apolitică, de drept privat, cu personalitate juridică, constituită din organizaţii judeţene, cu personalitate juridică, ale medicilor de familie din judeţele României şi a municipiului Bucureşti.

Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) este o federaţie patronală care reuneşte organizaţii patronale ale medicilor de familie. Federaţia are caracter non profit, apolitic şi neguvernamental. Scopul FNPMF este reprezentarea, susţinerea şi aprobarea intereselor membrilor săi în relaţiile cu autorităţile publice, cu sindicatele şi cu alte persoane juridice şi fizice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor