Studenţii de la Drept ai Universităţii Bucureşti, protest mut împotriva "măcelului" din Justiţie

Într-un asemenea moment critic, credem că trebuie să arătăm că studenţii, cei care de-a lungul timpului au fost primii care au criticat asemenea măsuri (dezastruoase), sunt în continuare o voce relevantă în societate, a transmis Asociaţia Studenţilor în Drept, care a organizat un protest mut în acest sens.
Protestul studenţilor de la drept (Mihuţ Savu / Epoch Times România)
Andrei Pricopie
20.12.2017
Se încarcă player-ul...

Studenţii de la Drept au ieşit în faţa Universităţii Bucureşti pentru a-şi exprima profunda nemuţumire faţă de planurile parlamentarilor în domeniul justiţiei şi au avertizat că schimbările care se preconizează - odată intrate în vigoare - îi vor afecta pe toţi cetăţenii, nu doar pe politicieni sau pe magistraţi.

"Ca viitori practicieni ai dreptului am urmărit cu atenţie iniţiativele de modificare a legislaţiei penale. Noi învăţăm ceva la facultate despre principii şi misiunea dreptului. De peste două mii şi ceva de ani păstrăm de la dreptul roman faptul că dreptul este unul al echităţii şi al justiţiei, este un drept bun. Nu vrem să fie un drept bun pentru anumite interese, ci să fie bun pentru viaţa cetăţii. Vrem să atragem atenţia că (nu este în regulă) ceea ce se întâmplă nu neapărat doar pe fond, ci şi pe formă, pe procedură, pe modul în care ne grăbim să adoptăm măsuri, ne ascundem în spatele unor directive sau a unor tergiversări.

Să nu uităm că e legislaţie penală şi dacă doar o secundă intră în vigoare degeaba mai dorim ceva ulterior. Ea este lege penală mai favorabilă, va ultraactiva şi chiar dacă se retrage proiectul după ce este promulgat va fi prea târziu. Orice manifestare civică ulterioară intrării în vigoare va fi degeaba pur şi simplu, tocmai de aceea trebuie să fim foarte activi înainte, nu după ce se întâmplă acest lucru cum am fost de exemplu la OUG 13. Acum nu mai este cale de întors dacă ajung în Monitorul Oficial. Dacă şi magistraţii sunt dezinformaţi şi auditorii de justiţie sunt dezinformaţi, inclusiv noi, studenţii de la drept, suntem dezinformaţi, nu ştiu cine este informat până la urmă", a declarat un student pentru Epoch Times.

Protestul studenţilor de la drept (Mihuţ Savu / Epoch Times România)
Protestul studenţilor de la drept (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

La rândul său, o tânără a avertizat că, dacă amendamentele la codurile penale intră în vigoare, "oamenii ar comite infracţiuni fără să le fie frică de consecinţe, că nu pot fi prinşi, că legea este de partea lor".

"Ce ne nemulţumeşte pe noi este că nu sunt respectate valorile pe care este construit acest stat şi noi nu vrem să transmitem un mesaj numai politicienilor, ci vrem să facem oamenii să înţeleagă că este vorba de ţara în care trăim până la urmă, iar aceste schimbări legislative vor avea efecte directe asupra tuturor oamenilor, nu îi vor afecta doar pe cei din sistemul de justiţie sau pe cei care au legătură cu acest sistem, ci vor fi afectaţi absolut toţi cetăţenii acestui stat", a declarat alt student.

Protestul studenţilor de la drept (Mihuţ Savu / Epoch Times România)
Protestul studenţilor de la drept (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

* * *

Studenţii Facultăţii de Drept de la Universitatea Bucureşti vor protesta miercuri, de la ora 13.00, în faţa instituţiei, împotriva modificărilor care vizează "legile justiţiei" şi Codurile Penale.

Apelul a fost făcut de Asociaţia Studenţilor în Drept, iar evenimentul creat pe Facebook are deja sute de participanţi.

"Cu toţii cunoaştem iniţiativele aflate în Parlament pentru modificarea "legilor justiţiei" şi a Codurilor Penale. De altfel, credem că efectele negative irecuperabile pe care mare parte din aceste schimbări le-ar produce este de netăgăduit. Diferite voci din spaţiul public aşteaptă reacţia studenţilor de la Drept, care ar fi loviţi în mod direct de aceste măsuri mai mult decât alte categorii sociale. Astfel, după modelul şi în susţinerea acţiunilor mute ale judecătorilor, procurorilor şi ale auditorilor de justiţie, studenţii de la Drept sunt chemaţi mâine de la ora 13:00 în faţa facultăţii la un manifest mut prin care să demonstrăm că nu suntem ignoranţi la schimbările propuse şi NU le susţinem. ‍‍‍‍‍‍

Motivele pentru care criticăm schimbările propuse se pot regăsi în comunicatul emis în dimineaţă aceasta pe pagina ASD.‍‍‍‍‍‍ Colegi, vă propunem să aduceţi cu voi Constituţia României. Ne vedem pe treptele facultăţii în faţa lui Cicerone, a lui Papinian, a lui Justinian, Solon şi Licurg pentru că ştim de peste 2000 de ani că dreptul nu se construieşte arbitrar, pentru diferite interese care nu sunt ale "cetăţii".‍‍‍‍‍‍ ‍‍‍‍‍‍‍‍ Într-un asemenea moment critic credem că trebuie să arătăm că studenţii, cei care de-a lungul timpului au fost primii care au criticat asemenea măsuri, sunt în continuare o voce relevantă în societate", se arată pe pagina evenimentului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor