China se implică în Siria. Războiul SUA - Rusia prin intermediari ia amploare

Conflictul din Siria este considerat de unii analişti un factor declanşator al unui nou conflict militar global, luând în considerare că toate superputerile majore ale lumii – precum SUA, Rusia sau China – sunt implicate oficial în criza siriană.
Echipe de căutare şi salvare inspectează locul unui atac cu bombe-butoi în districtul Mashhad din oraşul sirian Alep, în iulie 2016.
Echipe de căutare şi salvare inspectează locul unui atac cu bombe-butoi în districtul Mashhad din oraşul sirian Alep, în iulie 2016. (Captură Foto)

De la extinderea războiului sirian în 2015 – în care atât forţele alianţei conduse de SUA cât şi - începând cu septembrie 2015 - forţele ruseşti se luptă pentru a obţine o influenţă politică tot mai mare în regiune sub masca luptei împotriva grupului jihadist Daesh, deşi, în realitate, urmăresc să susţină interese geopolitice – a lipsit un jucător cheie: China.

Acest lucru este pe cale să se schimbe deoarece ultima superputere majoră pătrunde în cea mai volatilă şi periculoasă regiune a lumii.

Săptămâna aceasta Beijingul şi Damascul au căzut de acord ca armata chineză să aibă legături mai apropiate cu Siria şi să furnizeze ajutoare umanitare naţiunii zguduite de războiul civil, conform declaraţiilor unui ofiţer de rang înalt în Armata de Eliberare a Poporului, adăugând că pregătirea personalului militar sirian de către instructori chinezi a fost de asemenea discutată, conform agenţiei chineze de ştiri de stat Xinhua.

Tradiţional, conform unor acorduri nescrise, China lasă diplomaţia Orientului Mijlociu în mâinile altor membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, şi anume SUA, Marea Britanie, Franţa şi Rusia, folosind conflictele din regiune pentru a-şi asigura doar rezerve de petrol şi alianţe strategice.

Însă abordarea tradiţională a început să se prăbuşească odată cu implicarea masivă a Rusiei în Siria, de anul trecut, existând ştiri care sugerau încercarea de implicare a unor nave militare în Mediterana.

China a încercat să se implice mai mult, inclusiv să trimită delegaţi pentru a ajuta la găsirea unei soluţii diplomatice la conflictul vechi de peste 5 ani şi primind figuri din opoziţia şi conducerea siriană, conform Reuters.

Directorul Biroului pentru Cooperare Militară Internaţională din cadrul Comisiei Militare Centrale a Chinei, Guan Youfei, a sosit marţi în Damasc pentru discuţii cu ministrul sirian al apărării Fahad Jassim al-Freij, a adăugat Xinhua.

Guan a precizat că Beijingul a jucat în mod consistent un rol pozitiv la găsirea unei soluţii politice în Siria.

“Armatele chineză şi siriană au avut în mod tradiţional o relaţie prietenoasă şi armata Chinei doreşte să consolideze schimburile şi cooperarea cu armata Siriei”, a susţinut Guan.

Guan şi al-Freij au discutat despre îmbunătăţirea pregătirii militare şi au ajuns la un “consens” în ceea ce priveşte ajutoarele umanitare livrate de armata chineză în Siria, a raportat Xinhua, fără să ofere alte detalii.

Anul trecut, unele rapoarte media susţineau că Beijingul a trimis zeci de consilieri militari în Siria pentru a ajuta la lupta împotriva "terorismului". Totuşi aceste rapoarte nu au fost niciodată confirmate.

De această dată, totuşi, avem confirmarea. Guan s-a întâlnit cu un general rus în Damasc, a raportat Xinhua fără să ofere detalii.

În timp ce China nu a prezentat niciun interes în a se implica militar în Siria, delegatul special chinez pentru criza din ţara arabă a lăudat în luna aprilie rolul militar al Rusiei în acest război, în condiţiile în care Kremlinul a desfăşurat acolo în perioada septembrie 2015-martie 2016 o campanie masivă de bombardamente. D

eşi, şi-a retras o parte din forţe în Siria, Rusia încă dispune de o prezenţă militară semnificativă în acea ţară pentru a-l susţine pe preşedintele sirian Bashar al-Assad şi pentru a oferi ajutoare umanitare.

Din acest moment, fiecare superputere majoră a lumii este oficial implicată în războiul sirian, care a fost numit de mai multe ori un butoi cu pulbere pentru ceea ce ar putea fi următorul conflict militar global – acest lucru nefiind exagerat ţinând cont de toţi jucătorii necesari pentru un astfel de conflict sunt deja oficial implicaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe