Originile columbiene, pe linie paternă, ale preşedintelui venezulean Nicolas Maduro

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro.
Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro. (RAUL ARBOLEDA / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
09.08.2013

Se ştie puţin sau aproape nimic despre originile lui Nicolás Maduro García, tatăl preşedintelui venezuelan, Nicolás Maduro. Ziarul ABC a avut acces la câteva documente înregistrate pe noul format FamilySearch.org - cea mai mare organizaţie de genealogie la nivel mondial, o organizaţie non-profit sponsorizată de Biserica Mormonă - care atestă că presupusul unchi al preşedintelui pe linie paternă, Esteban Nicolás Maduro, ar putea fi de origine columbiană, informează ziarul spaniol în ediţia sa de vineri.

Mai concret în registrele FamilySearch se atestă că Esteban Nicolás Maduro s-a căsătorit cu Alicia Maria Granados în anul 1929 în Santa Marta de Magdalena (Columbia), potrivit microfilmului 138904 . Acelaşi registru arată că bunica paternă a preşedintelui, María Presentación García, s-a născut pe teritoriul columbian, mai exact în localitatea Nuestra Seńora del Carmen, Pamplona, departamentul Santander, la 21 iulie 1895, potrivit micro-filmului 1506853.

Microfilmul poartă numărul prin care poate fi găsită o copie a arhivei originale, în care sunt trecute datele de naştere, şi care se află sediul FamilySearch. 'Majoritatea ţărilor latino-americane au vândut acestei instituţii mormone registrele civile', asigură un investigator independent care face cercetări asupra naţionalităţii lui Maduro şi care nu a dorit să fie citat. El a ţinut totuşi să precizeze că registrele nu sunt fiabile sută la sută şi că 'se pot produce greşeli'.

În declaraţii acordate ABC, deputatul din opoziţie Abelardo Díaz, care face şi el cercetări privind naţionalitatea lui Nicolás Maduro, a spus că 'este dovedit că mama preşedintelui s-a născut la Cúcuta (Columbia), dar în privinţa tatălui nu s-a putut avea acces la niciun certificat de naştere'. Totuşi se crede că s-a născut în statul Falcón, din Venezuela, şi că apoi a plecat la Cúcuta (Columbia) unde a trăit câţiva ani'. El a confirmat şi că Nicolás Maduro García (tatăl preşedintelui) şi-a luat bacalaureatul la colegiul Jose Eusebio Caro, din departamentul Norte de Santander (Columbia) şi s-a căsătorit cu Teresa de Jesús Moros de Acevedo în parohia Nuestra Seńora de Fátima din Bogotá, capitala Columbiei.

Potrivit lui Díaz, Nicolás Maduro 'a fost adus la Caracas' când avea trei sau patru ani şi că el petrecea perioade lungi în oraşul columbian Cúcuta, unde îşi vizita mătuşa Enma Moros. Potrivit lui Diaz, mătuşa Enma era ca a doua mamă pentru Maduro care a încetat să o mai viziteze când şi-a început cariera în Venezuela. Preşedintele a studiat ideologia comunistă timp de zece ani în Cuba, înainte de a i se alătura lui Hugo Chávez, şi ar fi stat la Havana în aceeaşi cameră cu actualul preşedinte al Boliviei, Evo Morales.

Guillermo Cochez, fostul ambasador al Panamá la OSA (Organizaţia Statelor Americane), care a stârnit această polemică dezvăluind un presupus certificat de naştere al preşedintelui Maduro, spune că trei persoane au încercat să aibă acces la registrele civile, scrise de mână, din Columbia, dar că nu li s-a permis. Declaraţia intervine după ce preşedintele columbian, Juan Manuel Santos, a explicat ziarului ABC că 'este total fals' că s-ar afla în posesia unor documente care să ateste presupusa naţionalitatea columbiană a lui Maduro.

În ultimele zile, ziaristul de investigaţie Nelson Ramirez Torres a publicat în cotidianul Noticiero Digital '16 dovezi că Maduro nu este columbian'. Totuşi, executivul venezuelan continuă să nu prezinte niciun certificat care să ateste că Maduro s-a născut în Venezuela. Originea preşedintelui este o chestiune delicată, având în vedere că, dacă se dovedeşte că el are naţionalitate columbiană, nu ar mai avea dreptul să ocupe postul de preşedinte al Republicii Bolivariană Venezuela.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor