Putin continuă suprimarea presei: Jurnalişti ruşi, arestaţi pentru că ar fi lucrat pentru Fundaţia lui Navalnîi

Jurnalistul rus Konstantin Gabov (st) şi Serghei Karelin (dr).
Jurnalistul rus Konstantin Gabov (st) şi Serghei Karelin (dr). (Screenshot)
Redacţia
28.04.2024

Doi jurnalişti ruşi au fost arestaţi sub acuzaţia de "extremism" iar instanţele din Rusia au decis ca ei să rămână în arest până la anchetă şi proces, fiind acuzaţi că au lucrat pentru un grup fondat de regretatul politician rus de opoziţie Alexei Navalnîi, relatează The Guardian.

Konstantin Gabov şi Serghei Karelin au negat acuzaţiile pentru care vor fi reţinuţi cel puţin două luni înainte de începerea oricăror anchete. Fiecare dintre ei riscă o pedeapsă minimă de doi ani de închisoare şi maximă de şase ani pentru presupusa "participare la o organizaţie extremistă", potrivit instanţelor din Rusia.

Cei doi sunt doar cel mai recent arestaţi jurnalişti pe fondul represiunii guvernului rus împotriva disidenţei şi a presei independente, care s-a intensificat după invazia rusă pe scară largă împotriva Ucrainei în urmă cu mai bine de doi ani. Guvernul rus a adoptat legi care incriminează ceea ce consideră a fi informaţii false despre armată sau declaraţii considerate ca discreditând armata, interzicând efectiv orice critică a războiului din Ucraina sau orice discurs care se abate de la naraţiunea oficială.

Citiți și Un tribunal rus respinge un nou apel al reporterului american Evan Gershkovici

Karelin, care are dublă cetăţenie, rusă şi israeliană, a fost reţinut vineri seară în regiunea Murmansk din nordul Rusiei. În vârstă de 41 de ani, el a lucrat pentru mai multe instituţii, inclusiv pentru Associated Press. El a fost cameraman pentru agenţia Deutsche Welle până când Kremlinul i-a interzis să opereze în Rusia în februarie 2022.

"Associated Press este foarte îngrijorată de reţinerea jurnalistului rus Serghei Karelin. Căutăm informaţii suplimentare", a declarat agenţia de presă într-un comunicat.

Reprimarea disidenţei în Rusia vizează personalităţi din opoziţie, jurnalişti, activişti, membri ai comunităţii LGBTQ+ şi ruşi obişnuiţi care critică Kremlinul. O serie de jurnalişti au fost închişi în legătură cu acoperirea pe subiectul Navalnîi, inclusiv Antonina Favorskaia, care rămâne în arest preventiv cel puţin până la 28 mai, după o audiere luna trecută.

Citiți și A fotografiat deţinuţi politic ruşi. Acum este acuzată de "extremism"

Favorskaia a fost reţinută şi acuzată de autorităţile ruse că a luat parte la o "organizaţie extremistă", postând pe platformele de socializare ale Fundaţiei Navalnîi. Ea a acoperit audierile lui Navalnîi în instanţă ani de zile şi a filmat ultimul videoclip cu Navalnîi înainte ca acesta să moară în colonia penală.

Kira Iarmiş, purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, a declarat că Favorskaia nu a publicat nimic pe platformele Fundaţiei şi a sugerat că autorităţile ruse au luat-o în vizor pentru că îşi făcea meseria de jurnalistă.

Evan Gershkovici, un reporter american în vârstă de 32 de ani de la Wall Street Journal, aşteaptă procesul pentru acuzaţii de spionaj în faimoasa închisoare Lefortovo din Moscova. Atât Gershkovici, cât şi angajatorul său au negat vehement acuzaţiile.

Citiți și Acţiunile Kremlinului de reprimare a disidenţei ating noi cote. Lista criticilor daţi în urărire continuă să crească

Gershkovici a fost reţinut în luna martie a anului trecut, în timp ce se afla într-o călătorie de documentare, şi a petrecut mai mult de un an în închisoare. Autorităţile nu au detaliat ce dovezi au, dacă au, pentru a susţine acuzaţiile de spionaj.

Guvernul SUA a declarat că Gershkovici a fost reţinut pe nedrept, iar oficialii au acuzat Moscova că l-a folosit pe jurnalist ca pion în scopuri politice.

De asemenea, guvernul rus a luat măsuri drastice împotriva personalităţilor din opoziţie. Un activist proeminent, Vladimir Kara-Murza, a fost condamnat la 25 de ani de închisoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor