Avion de vânătoare rusesc interceptează un avion american de spionaj într-o manieră “sigură, dar neprofesionistă”

Avion de luptă rusesc Su-27SKM.
Avion de luptă rusesc Su-27SKM. (Wikipedia.org)

Statele Unite au acuzat că un avion de vânătoare rusesc a efectuat o manevră “sigură, dar neprofesionistă”, de interceptare a unuia dintre avioanele sale de supraveghere deasupra Mării Baltice.

Ultimul incident în care un avion de luptă rusesc Su-27 a hărţuit un avion de spionaj american a avut loc în luna ianuarie deasupra Mării Negre. Începând cu 2014, Rusia şi unele state membre ale NATO au raportat numeroase încălcări ale spaţiilor aeriene propriii de către avioane militare în estul Europei.

În acest cel mai recent incident, un avion rusesc Su-27 s-a apropiat la aproximativ 6 metri de un avion de spionaj P-8 al Marinei SUA care zbura marţi în spaţiul aerian internaţional de deasupra Mării Baltice, a declarat CNN, citând doi oficiali americani ai apărării.

Unul dintre oficiali a descris interceptarea de 9 minute ca fiind “sigură, dar neprofesionistă”.

“Navele şi avioanele Marinei SUA interacţionează în mod regulat cu unităţi militare ale altor ţări”, a afirmat locotenentul Zach Harell, purtător de cuvânt al Forţelor Maritime americane în Europa. Totuşi, el a refuzat să comenteze incidentul de marţi, a raportat CNN.

Deşi Departamentul de Stat american a acuzat Rusia de încălcarea unui acord de prevenire a incidentelor internaţionale în timpul interceptării din luna ianuarie, totuşi nu au fost publicate niciun fel de declaraţii ale Departamentului de Stat sau cel al Apărării privind ultimul incident.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe