Un război iraniano-israelian în Siria este „foarte probabil”, avertizează şeful Pentagonului

Secretarul american al apărării, James Mattis.
Secretarul american al apărării, James Mattis. (Getty Images)

Un război între Israel şi Iran este „foarte probabil”, a afirmat şeful Pentagonului, James Mattis, la doar câteva zile după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a precizat că el consideră că omologul său american Donald Trump se va retrage din acordul nuclear iranian încheiat în 2015.

Discutând vineri cu jurnaliştii, secretarul american al apărării James Mattis a declarat că nu ştie cum va începe un astfel de război, adăugând însă că o amplificare a tensiunilor între cei doi rivali este probabilă din cauza legăturilor Iranului cu grupul libanez Hezbollah, care operează în regiune.

„Pot vedea cum ar putea începe, însă nu sunt sigur când şi unde. Conflictul dintre cele două ţări în Siria este foarte probabil... din cauza faptului că Iranul continuă să îşi facă treaba acolo prin intermediul Hezbollah”, a menţionat Mattis.

Tensiunile dintre Israel şi Iran s-au amplificat după loviturile aeriene împotriva bazelor iraniene din Siria în 9 aprilie şi 17 aprilie.

Televiziunea de stat siriană a învinuit forţele israeliene pentru acele lovituri aeriene, însă Israelul nu le-a negat şi nici nu le-a confirmat.

Ministrul israelian al Apărării, Avigdor Lieberman, a promis că îşi va proteja ţara împotriva „agresiunii iraniene” şi a refuzat să excludă violarea spaţiului aerian sirian în scopul lansării de atacuri viitoare.

Lierberman a susţinut că Israelul are „libertate totală de acţiune” în spaţiul aerian sirian, dacă este necesar.

El a afirmat pentru Walla News: „Vom menţine o libertate totală de acţiune. Nu vom accepta niciun fel de limitare când vine vorba de apărarea intereselor privind securitatea noastră. Toate opţiunile sunt pe masă”

Tensiunile din regiune s-au amplificat şi mai mult după ce SUA, Franţa şi Marea Britanie au lansat un atac aerian împotriva Siriei în 13 aprilie ca răspuns la presupusa utilizare de arme chimice de către regimul din Damasc.

În timpul unei conferinţe de presă la sediul NATO, noul secretar de stat american, Mike Pompeo, a afirmat la rândul său că este „improbabil” ca Trump să menţină SUA în acordul nuclear iranian.

Afirmaţiile sale par să susţină o declaraţie făcută de Macron că Trump ar lua în calcul ieşirea din acord.

„Părerea mea – nu ştiu ce va decide preşedintele vostru – este aceea că el se va retrage din acest acord de unul singur, din motive interne. Dacă l-aţi fi auzit în Biroul Oval, aţi fi ajuns la aceeaşi concluzie”, a declarat Macron, înainte să evidenţieze faptul că anularea acordului nuclear iranian a fost una dintre promisiunile făcute de Trump în timpul campaniei sale prezidenţiale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe