Regimul comunist chinez este acum angajat într-un război hibrid deschis împotriva Occidentului [Analiză]

Soldat chinez stă de gardă în Piaţa Tiananmen din Beijing, în faţa portretului dictatorului Mao Zedong (Wikimedia.org)
Redacţia
06.05.2024

Conflictul face ravagii în Fâşia Gaza şi Ucraina, iar tensiunile se intensifică în legătură cu Taiwanul. La Beijing, secretarul de stat american Antony Blinken tocmai a purtat discuţii dificile cu ministrul chinez de Externe, Wang Yi.

În ciuda declaraţiei liderului comunist chinez Xi Jinping, la o conferinţă de presă comună, potrivit căreia SUA şi China ar trebui "să caute un teren comun... mai degrabă decât să se angajeze într-o competiţie vicioasă", eforturile de detensionare par să fi fost zadarnice, potrivit The Telegraph.

Cu toate acestea, în mijlocul unei crize geostrategice care se agravează, preşedintele american Joe Biden a semnat recent un proiect de lege care ameninţă cu interzicerea TikTok, o aplicaţie de socializare de care se bucură milioane de tineri din întreaga lume.

Ce ne spune acest şir de evenimente? În esenţă, atracţia nebună faţă de TikTok se află în centrul problemei. Activitatea pe reţelele de social media a cuprins o nouă generaţie globală şi există puţine limite în ceea ce priveşte accesul acestor platforme la datele deţinute de utilizatorii lor.

Întrucât proprietarul TikTok, ByteDance, este chinez, acesta este obligat prin lege să servească statul chinez. În plus, au existat acuzaţii potrivit cărora informaţiile colectate de TikTok sunt exploatate de statul chinez, motiv pentru care guvernele occidentale, inclusiv cele din Marea Britanie şi SUA, au interzis utilizarea aplicaţiei pe dispozitive guvernamentale. Există, de asemenea, suspiciuni considerabile că algoritmii utilizaţi pe platformă sunt folosiţi pentru a prezenta utilizatorilor naraţiuni utile din punct de vedere politic.

Dacă ByteDance refuză să vândă platforma şi, în schimb, permite ca aceasta să fie interzisă sau închisă, mulţi vor considera acest lucru drept un indiciu că Beijingul ar preţui mai mult controlul algoritmilor sensibili decât prosperitatea companiei care îi foloseşte. Toate indiciile arată că regimul comunist chinez ar bloca orice vânzare.

Cu toate acestea, problema este mai mare. Partidul Comunist Chinez a transformat în armă fiecare aspect al interacţiunilor sale cu lumea exterioară cu scopul de a submina, învinge şi suplini Occidentul ca arbitru al normelor globale. După ani de negare oarbă sau de tăcere compromiţătoare, în ultimele două săptămâni a avut loc o creştere remarcabilă a atenţiei presei occidentale asupra modului în care acest proces progresează rapid şi în profunzime.

Câteva exemple ies în evidenţă. La Beijing, Blinken a declarat că SUA şi China trebuie să îşi clarifice divergenţele "pentru a evita erorile de calcul". Acest lucru include în mod evident sprijinul chinez pentru Vladimir Putin, pe care Blinken l-a descris ca fiind "un ajutor pentru a alimenta cea mai mare ameninţare" la adresa securităţii Europei din ultima generaţie. La rândul său, Wang Yi a trecut în revistă plângeri deja consacrate privind Marea Chinei de Sud şi Taiwanul şi a îndemnat SUA "să nu se amestece în afacerile interne ale Chinei" sau "să calce pe liniile roşii ale Chinei privind suveranitatea, securitatea şi dezvoltarea Chinei". În concluzie, niciun semn de reducere a tensiunilor, cu atât mai puţin de îmbunătăţire a relaţiilor.

Confruntându-se cu realităţile care stau la baza înstrăinării crescânde dintre SUA şi China, guvernul britanic începe să indice în public că şi el are o problemă cu China. De exemplu, informaţiile privind o serie de atacuri cibernetice chineze asupra parlamentarilor britanici, care au fost ascunse doi ani, sunt acum publice. În plus, recent, directorul serviciilor de securitate a informat universităţile cu privire la ameninţarea reprezentată de "state ostile" care intenţionează să fure cercetări britanice.

Între timp, vicepremierul Oliver Dowden a declarat că tocmai a "anunţat o analiză independentă privind securitatea cibernetică" în infrastructura naţională critică (CNI) a Marii Britanii.

Anul trecut, directorul FBI, Christopher Wray, a declarat aliaţilor din Five Eyes că un grup de hackeri chinezi a pătruns în CNI-ul din SUA, oferind Beijingului capacitatea de a "face ravagii" în vederea pregătirii "unei lovituri devastatoare".

China, sub conducerea lui Xi Jinping, se foloseşte de toate vulnerabilităţile pe care le poate găsi sau crea în societăţile occidentale liberale. Tacticile sale includ diplomaţia coercitivă, războiul proxy prin intermediul statelor ostile, spionajul politic şi operaţiunile de influenţă, dezinformarea şi propaganda, furtul de date, atacurile cibernetice şi multe altele în urmărirea obiectivelor sale.

Acesta este războiul hibrid clasic, pentru care Xi a ordonat "pregătirea de luptă".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor