Braţul lung al dictaturii de la Beijing: Cum a ajuns Serbia să reţină practicanţi Falun Gong înaintea vizitei lui Xi Jinping

Dejan Markovic, practicant Falun Gong, este intervievat în legătură cu filmul său „The Blacklisted”, în mai 2019. (Captură de ecran/NTD News)
Eva Fu
09.05.2024

Autorităţile sârbe au arestat mai mulţi practicanţi Falun Gong înaintea vizitei liderului Partidului Comunist Chinez (PCC) Xi Jinping şi i-a eliberat după ce Xi a părăsit ţara.

Măsura autorităţilor sârbe a avut loc la doar câteva zile după ce autorităţile ruse au percheziţionat cinci locuinţe şi au arestat patru practicanţi Falun Gong înaintea unei întâlniri planificate între preşedintele rus Vladimir Putin şi Xi.

Din 1999, regimul comunist chinez a încercat să îşi exporte persecuţia împotriva Falun Gong - o disciplină spirituală care constă în exerciţii de meditaţie şi principii morale - dincolo de graniţele sale.

Citiți și Pe fondul apropierii de China, Rusia începe să hărţuiască practicanţii Falun Gong

Autorităţile sârbe au arestat şase practicanţi şi două rude ale acestora la 7 mai, ţinându-i captivi timp de aproximativ 24 de ore în mai multe locaţii, potrivit lui Dejan Markovic, unul dintre cei reţinuţi. Printre cei arestaţi se numără fratele lui şi o femeie în vârstă de 80 de ani.

În mandatul de arestare emis pe numele lui Markovic se afirmă că acesta era suspectat că reprezintă o „ameninţare gravă la adresa persoanelor aflate sub protecţie internaţională”.

După ce Xi a părăsit ţara, lui şi celorlalţi deţinuţi li s-a înmânat un document în care se spunea că ameninţarea nu mai există, potrivit unor dosare împărtăşite cu The Epoch Times.

Citiți și ONU presată să înfiinţeze un tribunal care să condamne industria recoltării forţate de organe din China comunistă

Declaraţia din acel document a fost „cea mai mare prostie” din întreaga tevatură, a declarat Markovic pentru The Epoch Times. El a spus că un practicant Falun Gong a fost reţinut într-o celulă cu un activist vegan al cărui grup de susţinere a militat în urmă cu un deceniu împotriva consumului de carne de câine în China.

„Urmând această logică, oricine care a spus vreodată ceva împotriva Chinei ar putea fi reţinut din motive de securitate”, a spus el. Markovic a declarat că este convins că arestările ţintite au fost rezultatul unor ordine ale Partidului Comunist Chinez.

Autorităţile sârbe nu au comentat public arestările, iar cei reţinuţi nu au fost acuzaţi de nicio infracţiune. Ministerul Afacerilor Interne din Serbia nu a răspuns imediat la o anchetă a The Epoch Times.

Citiți și Misiţii de organe ai Chinei. Cum funcţionează industria de transplanturi de organe a Chinei comuniste

Legături mai strânse

Serbia, membră a Iniţiativei chineze „Centura şi Drumul”, se bazează în mare măsură pe investiţii de miliarde de dolari din China, ceea ce a atras îngrijorări crescânde din partea Uniunii Europene, la care Serbia a încercat de mult timp să adere.

„Îi avertizăm pe toţi partenerii noştri şi pe toţi interlocutorii noştri să fie foarte conştienţi de agenda Chinei în Europa şi de agenda Chinei în ceea ce priveşte comunitatea europeană”, a declarat Gabriel Escobar, trimisul SUA pentru Balcanii de Vest, la o conferinţă de presă despre recenta vizită a lui Xi.

Autorităţile sârbe au organizat o ceremonie de primire deosebită a lui Xi, chemând cu autobuzul mii de oameni din întreaga Serbie pentru a scanda „China, Serbia” şi a flutura steaguri în faţa Palatului Serbiei. Un steag chinezesc de câteva etaje a fost arborat pe un zgârie-nori din apropierea aeroportului, iar steaguri chinezeşti mai mici erau vizibile de-a lungul autostrăzii principale şi în centrul oraşului.

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic (D) se află alături de liderul Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping, în timpul unei ceremonii de bun venit la Belgrad, la 8 mai 2024. (ELVIS BARUKCIC/AFP via Getty Images)
Preşedintele sârb Aleksandar Vucic (D) se află alături de liderul Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping, în timpul unei ceremonii de bun venit la Belgrad, la 8 mai 2024. (ELVIS BARUKCIC/AFP via Getty Images)

În timpul întâlnirii, cei doi lideri au reconfirmat un acord de liber schimb care va intra în vigoare în iulie. Preşedintele populist al Serbiei, Aleksandar Vucic, adresându-se mulţimii de la balcon, l-a numit pe Xi un prieten „apropiat” şi a lăudat vizita sa ca fiind „istorică” pentru potenţialul de a strânge relaţiile dintre cele două ţări.

„Este regretabil să vezi o ţară care a fost cândva mândră de propria istorie şi de performanţa de a se îndepărta de sistemul comunist pentru ca acum să îmbrăţişeze Partidul Comunist Chinez. Acest act laş a fost în mod clar instigat de Partidul Comunist Chinez, care şi-a exportat represiunea internă în străinătate”, a declarat Erping Zhang, purtător de cuvânt al Centrului de Informare Falun Dafa, pentru The Epoch Times.

Acest act laş a fost în mod clar instigat de Partidul Comunist Chinez, care şi-a exportat represiunea internă în străinătate - purtătorul de cuvânt al Centrului de Informare Falun Dafa

Practicanţi Falun Gong în Taipei, Taiwan, la 9 mai 2020. (The Epoch Times)
Practicanţi Falun Gong în Taipei, Taiwan, la 9 mai 2020. (The Epoch Times)

Presiuni din partea Partidului Comunist Chinez

În 1999, liderul de atunci al Partidului Comunist Chinez, Jiang Zemin, a lansat persecuţia împotriva Falun Gong. Se estimează că la acea vreme numărul persoanelor care practicau ajunsese între 70 şi 100 de milioane. Până în prezent, regimul foloseşte persecuţia pentru a-i elimina şi pentru a supune practicanţii la abuzuri precum munca în regim de sclavie şi recoltarea forţată de organe.

Citiți și "Era în viaţă": Un chirurg chinez povesteşte cum au fost extrase organe într-o dubă

Beijingul a exercitat în mod constant presiuni diplomatice şi alte măsuri coercitive pentru a minimiza orice informaţie negativă atunci când oficialii săi călătoresc în străinătate.

În timpul călătoriei lui Xi la Washington în 2015, consulatul chinez din New York a finanţat sute de protestatari pentru a contracara demonstraţiile Falun Gong. O scenă similară a avut loc în timpul summitului SUA-China de la San Francisco din noiembrie 2023, cu presupuşi agenţi chinezi care au atacat protestatari care evidenţiau abuzurile regimului acasă.

Recenta acţiune din Serbia nu a fost prima dată când practicanţii Falun Gong au fost arestaţi înainte de o vizită a unui oficial de nivel înalt al Partidului Comunist Chinez. În 2014, poliţia sârbă a arestat 11 practicanţi Falun Gong care intenţionau să organizeze demonstraţii paşnice pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la recoltarea forţată de organe în China, înainte de un summit între premierul chinez de atunci, Li Keqiang, şi ţările din Europa Centrală şi de Est.

Citiți și Crimele ies la iveală. Expert: Regimul chinez intensifică recoltarea forţată de organe de la uiguri

Ultimele arestări au amintit de perioada în care Serbia era încă Iugoslavia socialistă, iar autorităţile vizau orice persoană pe care o considerau suspectă în cadrul a ceea ce se numeşte „detenţie preventivă”, a declarat Markovic.

„Acest lucru se face cu siguranţă în China astăzi. Dar în Serbia, care este un candidat la UE, acest lucru nu ar trebui să se întâmple. Şi totuşi are loc din cauza relaţiilor strânse dintre Serbia şi China”, a spus el.

Markovic a menţionat că, în 2019, când el şi fiica sa au lansat un documentar numit „The Blacklisted” ("Puşi pe lista neagră" - n.r.), care evidenţiază hărţuirea practicanţilor Falun Gong în Serbia sub presiunea Chinei comuniste, autorităţile le-au blocat proiecţia filmului în mai multe locuri. În cele din urmă, filmul a fost proiectat într-un loc aparţinând unei companii austriece care se afla în afara controlului guvernului sârb.

Citiți și Cel mai întunecat secret al Chinei

La 7 mai, când poliţia a apărut şi l-a chemat la secţie, ofiţerii au spus clar că nu făceau decât să respecte ordinele, a declarat Markovic.

„Ei ştiu că suntem paşnici”, a spus el. Şeful poliţiei din Belgrad le-a spus: „Ştiu că sunteţi oameni buni. Nu vă voi pune întrebări. Nu este nevoie să vă interoghez. Dar procurorul districtual ne-a cerut 48 de ore de detenţie", a povestit Markovic adăugând: „El nu poate face nimic în această privinţă”.

Dejan Markovic a declarat că practicanţii intenţionează să dea în judecată guvernul din cauza detenţiei. Practicanţii Falun Gong din Serbia au intentat anterior două procese împotriva guvernului, unul dintre ele pentru arestările din 2014, pe care l-au câştigat la cea mai înaltă instanţă a ţării.

„Pentru aceasta, îi vom da şi noi în judecată şi sunt sigur că vom câştiga”, a conchis Markovic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor