Venezuela: Canalul de ştiri Globovisión devine noua imagine a guvernului Maduro

Nicolas Maduro, preşedintele  nou-ales al Venezuelei.
Nicolas Maduro, preşedintele nou-ales al Venezuelei. (RAUL ARBOLEDA / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
22.08.2013

Globovision, fostul canal de ştiri de opoziţie din Venezuela, afişează de săptămâna aceasta o nouă imagine favorabilă făţiş preşedintelui Nicolas Maduro, după demisia în masă a redactorilor săi. Unii ziarişti au fost cumpăraţi de guvernul lui Maduro, în timp ce alţii au fost pur şi simplu daţi afară, informează joi ziarul ABC.

Formatul postului vedetă de ştiri, timp de 18 ani, a fost umplut cu informaţii şi publicitate guvernamentale. Noua conducere difuzează, 24 de ore din 24, ştiri despre sport şi evenimente naţionale sau internaţionale, pe singurul canal de informativ din Venezuela. Multe programe au încetat să mai fie difuzate, în urma demisiei în masă a jurnaliştilor, în semn de protest faţă de lipsa libertăţii de expresie.

Tonul fost dat de demisia de vineri a lui Jesús Torrealba şi de încetarea programelor sale 'Radar de los Barrios' şi 'Del Dicho al Hecho', urmat apoi de Leopoldo Castillo şi de programul său 'Aló Ciudadano', care devenise o marcă de referinţă a postului înainte de a fi cumpărat de guvern în luna iunie.

Patru zile mai târziu ziariştii María Elena Lavaud, Norberto Mazza, María Isabel Párraga, Roberto Giusti, Ana Karina Villalba şi mulţi alţii au emis marţi un comunicat în care denunţau condiţiile în care trebuie să lucreze angajaţii postului Globovisión.

'În martie am fost surprinşi de ştirea privind vânzarea ireversibilă a singurului canal de ştiri din Venezuela. Ni s-a spus că în mâinile vechilor fondatori, proiectul nu mai este viabil din punct de vedere juridic şi economic. Cinci luni mai târziu, suntem nevoiţi să avertizăm populaţia venezueleană că Globovision a devenit din punct de vedere moral, etic şi jurnalistic neviabil', se arată în comunicat.

'Am văzut progresiv schimbări şi condiţii inacceptabile pentru libera exercitare a profesiei noastre. Vedem cu stupoare cum noua conducere încearcă să elimine orice denunţare exprimată în programele de natură socială. Micul ecran este acum elocvent', subliniază textul.

'Nu este vorba doar de Globovisión, ci de întreaga Venezuela, este momentul cel mai critic din istoria noastră politică recentă; rămânem fără mass-media libere şi independente la cheremul unei singuri viziuni asupra ţării', conchide textul.

Roberto Giusti, conducătorul programului 'Grado 33' a subliniat că 'ceea ce trebuia să fie o tranziţie progresivă, a devenit o tranziţie brutală'. Potrivit lui, ceea ce se întâmplă acum este mai grav decât atunci când s-a închis Rctv (2006), pentru că atunci populaţia avea alternativa lui Globovisión, însă acum oamenii nu mai pot avea decât o singura versiune, cea prezentată de putere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor