Vehiculele diesel mai vechi ar putea fi interzise în Germania. Urmează restul Europei?

(Getty Images)
Andrei Popescu
28.02.2018

În oraşe din Germania ar putea fi interzisă circulaţia automobilelor diesel mai vechi în anumite zone, ca urmare a deciziei unei instanţe germane.

Curtea Administrativă Federală din Leipzig a afirmat că oraşele Stuttgart şi Düsseldorf pot interzice legal circulaţia vehiculelor diesel mai vechi şi mai poluante în zonele cele mai afectate de poluare.

Decizia stabileşte un precedent pentru alte oraşe, iar analiştii consideră că ar putea duce la acţiuni similare în Europa.

Guvernul, care s-a opus interdicţiilor, a declarat că acestea ar putea fi în continuare evitate.

Instanţa federală a luat decizia după ce landurile germane au făcut apel împotriva unor interdicţii impuse de instanţe locale din Stuttgart şi Düsseldorf.

Grupul ecologist DUH a făcut demersuri în instanţă după ce aproximativ 70 de oraşe germane au depăşit în 2017 limitele stabilite de UE pentru oxizii de azot (NOx).

Emisiile motoarelor diesel conţin oxizi de azot ce pot provoca afecţiuni respiratorii.

Acum, sunt şanse ca guvernul german să se grăbească să introducă un fel de politică naţională pentru a asigura cel puţin un anumit nivel de coerenţă în întreaga ţară.

Nu este vorba doar de Germania, ci diverse oraşe din Europa se străduiesc să respecte standardele impuse de UE privind calitatea aerului şi s-ar putea ca decizia Curţii Administrative Federale germane să devină un precedent.

Noile automobile diesel nu vor fi afectate, dar nu aceasta este ideea. Consumatorii deja se îndepărtează de acea tehnologie şi perspectiva unor interdicţii în oraşe doar va accelera acest proces.

Aşadar, reducerea motoarelor diesel probabil va primi un impuls suplimentar.

Aceasta va fi o problemă pentru industrie, deoarece deşi motoarele diesel produc niveluri ridicate de oxizi de azot – un poluant urban major -, totuşi ele emit niveluri relativ mici de dioxid de carbon, un gaz cu efect de seră.

Prin urmare, deciziile luate pentru a controla o problemă de mediu ar putea sfârşi prin a submina eforturile de combatere a unei alte probleme – cu excepţia situaţiei în care toată lumea ar începe să conducă automobile electrice în scurt timp.

Din cele 15 milioane de automobile diesel de pe drumurile Germaniei, doar 2,7 milioane respectă cele mai recente standarde prevăzute de Euro-6, potrivit datelor oficiale.

Companiile auto pot suferi de asemenea pierderi mari în ceea ce priveşte profiturile într-un moment în care interesul consumatorilor pentru diesel este în scădere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor