Noul tratat OMS privind pandemiile ignoră greşelile politicilor anti-Covid

(Facebook)
Redacţia
06.05.2024

Organizaţia Mondială a Sănătăţii îndeamnă SUA şi alte 193 de guverne să susţină luna viitoare un nou tratat global pentru prevenirea şi gestionarea viitoarelor pandemii, se arată într-o analiză RealClearWire.com.

Estimările actuale sugerează că vor fi necesare peste 31 de miliarde de dolari pe an pentru a finanţa obligaţiile sale, un cost pe care majoritatea ţărilor cu venituri mici nu şi-l pot permite. Totodată, continuă sursa citată, validarea acestui tratat reprezintă un vot pentru politicile dezastruoase din timpul pandemiei de Covid.

În loc să aloce timp pentru o reflecţie profundă şi o reformă serioasă, cei care promovează tratatul privind pandemia sunt hotărâţi să ignore şi să instituţionalizeze greşelile OMS.

Încă din primăvara anului 2020, mulţi experţi au avertizat că panica începută în lockdown-ul fără precedent de la Wuhan va provoca pagube de amploare - şi, într-adevăr, aşa a fost.

Închiderea şcolilor a privat o generaţie de copii - în special copiii săraci - de accesul la educaţia de bază. Întreprinderile au fost închise. Mandatele privind vaccinurile şi măştile au făcut din sănătatea publică un exerciţiu autoritarist al puterii lipsit de ştiinţă.

Cu toate acestea, puţini experţi se preocupă să disece serios aceste erori. Câte şcoli de sănătate publică - în America sau în Europa - au organizat dezbateri serioase în timpul răspunsului la pandemia de Covid sau de atunci? Foarte puţine.

Opoziţia faţă de tratat este un semnal pentru OMS şi pentru comunitatea globală de sănătate că nu pot ascunde aceste greşeli. Data viitoare, trebuie asigurat un echilibru mai bun între compromisuri, politici bazate pe dovezi şi drepturi democratice.

Un astfel de punct de vedere urmăreşte să restabilească definiţia proprie a OMS a sănătăţii în răspunsul la pandemii: "O stare de bunăstare fizică, mentală şi socială completă şi nu doar absenţa bolii sau a infirmităţii".

Cu toate acestea, filozofia care guvernează programul de urgenţă al OMS este exact opusă. Liderii săi cer lumii să "acţioneze mai repede" şi să "facă mai mult".

Bill Gates, cel mai mare donator privat al agenţiei, este convins că beneficiile lockdown-urilor au depăşit cu mult daunele acestora. Se înşală, consideră unii experţi.

Proiectul actual al tratatului în sine cuprinde o întreagă secţiune dedicată "combaterii dezinformării". Nu există nicio secţiune axată pe prevenirea daunelor. Cei care vorbesc despre aceste pericole au fost supuşi unei cenzuri dure.

Profesionişti cândva apreciaţi au fost concediaţi pentru că au descris realitatea a ceea ce se întâmpla. Autorii Declaraţiei anti-lockdown "Great Barrington" - profesori de la Stanford, Harvard şi Oxford - au fost supuşi unui "atac devastator" din partea Dr. Anthony Fauci şi a unor birocraţi ştiinţifici de top de la Institutul Naţional de Sănătate din SUA şi de la OMS.

Sănătatea publică a ajuns să semene cu poliţia, iar cei care promovează noul tratat al OMS vor să meargă mai departe. Acesta solicită mai multe mandate, mai multe paşapoarte pentru vaccinuri şi mai multă cenzură.

Susţinătorii tratatului ar vrea să facă oamenii să creadă că acesta este doar un instrument pe care ţările îl pot folosi pentru a ghida viitoarele eforturi de răspuns la pandemii, că nu poate să prevaleze asupra suveranităţii naţionale sau să fie folosit pentru a impune politici eşuate unor populaţii întregi.

Tratatele sunt însă ignorate în mod constant. Cu toate acestea, ele fac un lucru foarte bine: creează o iluzie a consensului.

Aceste priorităţi sunt apoi filtrate în legile şi planurile naţionale, unde pot provoca daune enorme.

Cum pot guvernele naţionale să susţină în mod serios un acord internaţional atunci când propriile evaluări interne privind Covidul sunt în curs de desfăşurare? Ancheta Covid din Marea Britanie este programată să se încheie în 2026. Comisia din Australia este în curs de desfăşurare. Italia şi Irlanda le-au anunţat abia recent. Cele mai multe ţări nu au nicio evaluare planificată.

Lucrurile trebuie să încetinească. Ţările ar trebui să evite să semneze până când nu se va realiza o revizuire amănunţită, bipartizană, a gestionării pandemiei Covid de către OMS. Până atunci, consideră experţii, un vot pentru un tratat privind pandemia este un vot împotriva unei schimbări reale şi pozitive.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor